Between dream and reality: The Iraqi Kurds
Hayal ve gerçek arasında: Irak Kürtleri
- Tez No: 217993
 - Danışmanlar: PROF.DR. MELİHA ALTUNIŞIK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Algı, Kürtler, Sömürge Mirası, Irak, Perception, Kurds, Colonial Legacy, Iraq
 - Yıl: 2007
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez, Irak Kürtlerinin siyasi tavırlarının özelde Irak'ın genelde ise Ortadogu'nun geleceginin sekillenmesinde önemli roller oynayacagı fikrinden hareket etmektedir. Bu görüse dayalı olarak, bu tez Irak Kürtlerinin 2003'teki Amerikan isgalinden sonra ortaya çıkan yeni siyasi ve ekonomik gelismelere yönelik algılamalarını analiz etmektedir. Tezin temel arastırma soruları söyledir: Irak Kürtlerinin bütün Iraklı Kürtleri temsil ettikleri düsünülen liderleri Celal Talabani ve Mesut Barzani'ye, Irak'taki yeni sosyo-ekonomik gelismelere, Kuzey Irak'taki siyasi duruma, Kerkük'ün statüsüne, dıs desteklere ve Türkiye'ye yönelik algılamaları nelerdir? Bu sorulara cevap bulmak için bu tez bazı Iraklı Kürtlerle yapılmıs anketlerin ve roportajların sonuçlarını degerlendirmektedir. Irak Kürtlerinin algılamalarını baglamına yerlestirmek için bu tez ayrıca sorunun iç ve uluslararası boyutuna da odaklanmaktadır. Bunu yaparken bu iki boyutun Irak'taki Kürt sorununun tırmanması açısından birbirlerini nasıl etkilediklerini göstermeyi amaçlamaktadır. Buna ek olarak, bu tez sorunun iç ve uluslararası boyutunun bölgede algılamaları ve fikirleri etkilemede nasıl önemli roller oynadıklarına vurgu yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis departs from the idea that the political behaviors of the Iraqi Kurds will play important roles in shaping of the future of Iraq in particular and the Middle East in general. Based on this idea, this thesis analyzes the perceptions of Iraqi Kurds towards new political and economic developments in Iraq appeared after American invasion in 2003. The research questions of the thesis are the following: what are the perceptions of Iraqi Kurds of their leaders Jelal Talabani and Mesud Barzani, who are considered to represent all Iraqi Kurds, of new socio-political developments in Iraq, for the political situation in Northern Iraq, of the status of Kirkuk, of foreign support and of Turkey. In order to find answers of these questions, this thesis evaluates the results of interviews and inquiries made with Iraqi Kurds. In order to contextualize the perceptions of Iraqi Kurds, this thesis also focuses its attention on the domestic and international dimensions of the issue. By doing this, it aims to show how both dimensions affect each other in terms of escalating the Kurdish problem in Iraq. Furthermore, it emphasizes on how the international and domestic evolution of the issue played roles in determining of perceptions and ideas in the region.