Predictive influence of students achievement motivation, meaningful learning approach and epistemological beliefs on classification concept achievement
Öğrencilerin sınıflandırma konularındaki başarılarının epistemolojik inançlar, motivasyon ve öğrenme yaklaşımları ile tahmini
  1. Tez No: 217994
  2. Yazar: BERNA KIZILGÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEREN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Basarı Motivasyonu, ilkögretim ögrencileri, epistemolojik inançlar, ögrenme yaklasımları, sınıflandırma, Achievement motivation, elementary students, epistemological beliefs, learning approach, classification
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalısmanın amacı; altıncı sınıf ögrencilerinin sınıflandırma konusundaki basarılarını, epistemolojik inançların, motivasyonun, ögrenme yaklasımlarının ne kadar tahmin ettigini arastırmaktır.Bu çalısma 2006-2007 yılının güz döneminde gerçeklestirilmistir. Çalısmaya, Ankara'nın Çankaya ilçesinden rasgele seçilen 11 okuldan toplam 1041 altıncı sınıf ögrencisi katılmıstır.Çalısmada, ölçüm araçları olarak Epistemolojik nançlar Anketi, Ögrenme Yaklasımları Anketi, Basarı Motivasyonu Anketi ve Sınıflandırma Kavram Testi kullanılmıstır. Çoklu regrasyon analizi sonuçları ögrencilerin ögrenme yaklasımları, epistemolojik inançları ve basarı motivasyonlarının sınıflandırma konusundaki basarılarının, %14'ünü açıkladıgını göstermistir. Asamalı çoklu regrasyon analizinde ögrencilerin basarılarını hangi degiskenin en iyi tahmin ettigi arastırılmıs ve ögrencilerin ögrenme yaklasımlarının basarılarını % 12 oranında tahmin ettigi bulunmustur. Kalan %2'lik kısmı ise ögrencilerin epistemolojik inançlarının açıkladıgı saptanmıstır. Degiskenler arasındaki iliskiler incelendiginde ögrencilerin Sınıflandırma Kavram Testi (CCT) skorlarının ayrı ayrı, ögrenme yaklasımları, epistemolojik inançları ve ögrenmeye dayalı hedefleri ile pozitif ve anlamlı bir iliskide oldugu saptanmıstır. Ayrıca ögrencilerin ögrenmeye dayalı hedefleri, ögrenme yaklasımları, epistemolojik inançları ve performansa dayalı hedefler, ögrenmeye dayalı hedefler ve ögrencilerin öz yeterlik inançları arasında da pozitif ve anlamlı bir iliski bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to investigate the predictive influences of epistemological beliefs, achievement motivation, learning approaches on sixth grade students? achievement in classification concepts. The study was carried out in the fall 2006-2007 semester. One thousand forty one 6th grade students from twenty five randomly selected elementary schools in Çankaya district of Ankara participated in this study. In this study Turkish version of the Learning Approach Questionnaire, Epistemological Beliefs Questionnaire, Achievement Motivation Questionnaire and Classification Concept Test were used as measuring instruments to collect relevant data. Multiple Regression Correlation Analyses was computed in order to find out the contribution of students? learning approaches, epistemological beliefs and achievement motivation to their achievement in classification concepts. The results revealed that these variables explaining 14% of the variation in students? achievement in classification concepts. Stepwise multiple regression analyses was conducted in order to find out which variable best predicted students? achievement in classification concepts. Students? learning approaches were found to be the best predictor of achievement explaining 12% of the variance. The remaining 2% of variance was explained by epistemological beliefs of the students. Achievement motivation, however did not contribute to students? achievement in classification concepts. Results also revealed significant positive correlations between students? achievement in classification concepts, their learning goal orientations, epistemological beliefs and learning approaches. Students? performance goal orientations, and self efficacy beliefs, however, were not found to be related to their achievement in classification concepts.