Representation of the Ottoman orient in eighteenth century English literature
Onsekizinci yüzyıl İngiliz edebiyatında Osmanlı doğu dünyasının temsil edilmesi
- Tez No: 218000
- Danışmanlar: PROF.DR. NURSEL İÇÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sözde-Dogu Mektupları, Dogu Hikayeleri, Gezi Edebiyatı, Osmanlı Dogusu, Müzakere, Pseudo-oriental Letters, Oriental Tales, Travel literature, Ottoman Orient, Negotiation
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu tez Onsekizinci Yüzyıl İngiliz Edebiyatında Osmanlı Dogu Dünyasının Temsil Edilmesi'ni incelemektedir. Tez, Osmanlı Dogu Dünyasının daha kapsamlı incelenebilmesi için dogu ve batı dünyası arasında birçok alanda var olan etkilesimi göz önünde bulunduran bir yaklasımın gerekliligini vurgulamaktadır ve her iki dünya arasında süregelmis olan etkilesimi ön plana çıkarmaktadır. Edward Said'in Orientalism adlı eserindeki görüsler Batı'nın Dogu dünyasını söylem olarak nasıl yarattıgı üzerinde durmaktadır. Bu çalısma Said'in görüslerini çürütmek için yapılmamıstır. Ancak Batı'da, Dogu dünyasını tamamen öteki olarak görmeyen bakıs açısının varlıgına da dikkat çekmektedir. Bu çalısmada Onsekizinci yüzyılda popüler olmus üç yazın türü, Sözde-Dogu Mektupları, Dogu Hikayeleri ve Gezi Edebiyatından yola çıkarak Osmanlı Dogu Dünyası'nın Avrupa Edebiyatında temsil edilmesinin daha önceki dönemlerden farklılıgı ele alınmıstır. Onsekizinci yüzyılda gelisen Aydınlanma düsüncesi Batı'nın Osmanlı Dogu Dünyasına daha elestirel ve özgürlükçü bakısına katkıda bulunmustur. Adı geçen yazın türlerinde Dogu- Batı dünyasının nasıl bir diyalog içinde bulundugu ve kültürel benzerlikleri incelenmistir. Bu çalısmada Onsekizinci Yüzyıl elestirel ve özgürlükçü bakıs açısının Dogu-Batı kültürlerininin birbirleri ile olan etkilesim sürecine katkıda bulundugu sonucuna varmıstır.
Özet (Çeviri)
This thesis studies the Representation of the Ottoman Orient in Eighteenth Century English Literature. The thesis argues that a comprehensive understanding of the representation of the Ottoman Orient in 18th century English literature requires a new perspective; thus investigates different aspects of the interaction between the Ottoman Orient and 18th century Europe. Said?s Orientalism discusses how European writers created a separate discourse to represent the Orient. The present thesis does not completely reject Said?s argument; rather it argues that there was also a dialogic and negotiating tendency which did not make a radical distinction between the East and the West. Relying on 18th century pseudo-oriental letters, oriental tales and oriental travelogues the study tries to indicate that representation of the Ottoman Orient in 18th century English literature was different from earlier centuries because developing critical and liberal spirit established a negotiation between the two worlds. The negotiation of the two worlds has been studied as a significant theme of the pseudo-oriental letters, oriental tales and oriental travelogues. The present study has tried to indicate how the critical and inquisitive spirit of the age of Enlightenment interanimated Oriental and European cultures.