Analysis of Turkish learners' attitudes towards English and English speaking societies
Türk öğrencilerin İngiliz diline ve İngilizce konuşan toplumlara olan tutumlarının belirlenmesi
- Tez No: 217999
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖLGE SEFEROĞLU, Y.DOÇ.DR. HANİFE AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: dilsel tutum, güdü, dil milliyetçiliği, araçlı güdülenme, bütünsel güdülenme, kültür, ön yargı, Türkiye tarihi, language attitude, motivation, linguistic nationalism, instrumental orientation, integrative orientation, culture, stereotype, Turkish history
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışma Türk öğrencilerin İngiliz diline ve İngilizce konuşan toplumlara olan tutumunu araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma ayrıca öğrencilerin tutumlarını etkileyebilecek tarihsel ve sosyopolitik unsurları belirlemeyi hedeflemektedir. ÇalışMa verilerinin toplanması hususunda, dünya çapında çeşitli ülkelerde öğrencilerin İngiliz diline ve İngilizce konuşan toplumlara olan tutumlarını araştırmak üzere hazırlanan tutum ölçeklerinden yola çıkılarak bir tutum ölçeği hazırlanmıştır. Çalışmaya, Ankara'da bulunan üniversitelerden, (3'ü özel ve 2'si devlet üniversiteleri olmak üzere) 5 üniversite'nin hazırlık okullarında öğrenim gören 219 öğrenci katılmştır. Sormacadan elde edilen nicel verilerin yanısıra, açık uçlu sorulardan ve röportaj metinlerinden nitel veriler elde edilmiştir. Röportajlar örnekleme katılan üniversitelerde gerçekleştirilmiş, 5 kız öğrenci ve 5 erkek öğrenci (her üniversiteden 2 öğrenci olmak üzere) röportaja katılmışlardır. Röportaja katılan öğrencilere İngilizce öğrenme sebebleri, İngiliz dilinin Türkiye'deki konumu hususundaki fikirleri ve İngilizce ve Türkçe dillerine olan tutumları sorulmuştur. Sormaca ve röportaj verileri, nitel ve nicel araştırma yöntemleriyle incelenmiş ve araştırma bulgularına ulaşılmıştır. Pilot çalışma ve asıl çalışma verileriyle yapılan faktör analizine göre paralel temalar içeren sorular aynı faktörde toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre `ana dile olan bağlılık, araçlı güdülenme, kültüre duyulan ilgi, toplumlar arası iletişim ve İngilizce konuşan insanlara olan tutumlar' olmak üzere 5 temaya ulaşılmıştır, araştırma sonuçları bu temalara paralel olarak incelenmiş ve sunulmuştur. Araştırma bulgularına göre, örneklem dahilindeki üniversitelerde öğrenim gören Türk öğrenciler, İngilizce konuşan toplumların kültürel ürünleri ve İngilizcenin dünya dili olarak işlevsel değeri sayesinde, İngiliz diline karşı olumlu tutumlar geliştirmişlerdir. Öte yandan, Türkiye tarihi boyunca bu toplumlarla olan iletişim, mevcut sosyo-politik durum ve öğrencilerin kendi öz dillerine ve kültürlerine olan bağlılıkları gibi faktörler öğrencilerin tutumlarını etkilemiş olması muhtemeldir. Olumsuz tutumları olumlu tutumlara çevirebilmek ve ön yargıları toplumdaki insanlara genellemeyi önlemek için bireysel ve kurumsal düzeyde çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Kişisel düzeyde olumlu tutumlar geliştirebilmek için kültürler arası iletişim sağlanması önerilmiştir, çünkü bu sayede öğrenciler kültürel ürünler ve basın gibi dolaylı kaynaklara dayanarak ön yargılar edinmek yerine, kişilerle iletişim kurabilecek ve doğrudan kişisel tecrübeler edinebileceklerdir.
Özet (Çeviri)
This study aimed at investigating learners? attitudes towards English language and English speaking societies. The study also explored the historical and sociopolitical factors that might have influenced learners? attitudes. In order to collect data, a language attitude questionnaire was designed adapting several questionnaires which were prepared with the goal of collecting information about learners? attitudinal predispositions towards language and language learning in various countries around the world. The study sampled 219 students studying at the preparatory schools of two state and three private universities in Ankara. In addition to the quantitative data obtained from the questionnaire, qualitative data were obtained from the open ended items in the questionnaire and the interview sessions. Interview sessions were conducted at the sampled universities, and 10 students (5 male 5 female) were asked their opinions abouttheir reasons to learn English, their opinions regarding the current status of English in Turkey and their feelings towards English and towards their native language. After the data collection procedure, inferences were made according to the data obtained from the questionnaire and interviews so as to make quantitative and qualitative analysis. While the quantitative findings of the data were analyzed using descriptive and inferential statistics via SPSS 11.0 (Statistical Package of Social Sciences), qualitative data were analyzed through the content analysis. According to the factor analysis of the responses in the pilot and the actual study, the parallel statements were categorized into a factor. Consequently, five factors which ultimately formed five `themes? were obtained. The research findings were interpreted with reference to these five themes-native language loyalty, instrumental orientation, cultural interest, appreciation of intercultural contact and attitudes towards British and American people respectively. According to the research findings, Turkish learners of English at sampled universities have favorable attitudes towards the English language due to their interest in the cultural products of the English speaking societies and the instrumental value of English as a global language. On the other hand, they have developed ambivalent attitudes towards the target societies due to the intercultural contact with these societies throughout Turkish history, current sociopolitical concerns regarding the British and American state policies and finally their perceptions regarding their native language and culture. Alternative solutions at individual and institutional levels have been proposed in order to change negative attitudes into favorable ones, and prevent the generalization of stereotypes and attitudes into individual levels. In order to achieve the acquisition of favorable attitudes at individual level, intercultural contact should be promoted so that learners will have personal experiences and personal contacts rather than relying on indirect sources such as press and cultural products which might generate biased assumptions.