Value-added tax in European taxation system and harmonization of vat during the integration process of Turkey
Avrupa vergilendirme sisteminde katma değer vergisi ve Türkiyenin entegrasyon sürecinde katma değer vergisi uyumu
  1. Tez No: 218003
  2. Yazar: FEVZA SEZGİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DİLEK ÖZKÖK ÇUBUKÇU, Y.DOÇ.DR. SERAP TÜRÜT AŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: vergi uyumlastırması, katma deger vergisi, Avrupa Birligi, Türkiye, tax harmonization, value added tax, European Union, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez Avrupa Birligi'nin Katma Deger Vergisi (KDV) sistemini incelemektedir. Öncelikli olarak, Avrupa Birligi (AB) kapsamında vergi uyumlastırması konusu ve vergi uyumlastırmasının hukuki temelleri arastırılmaktadır. Ayrıca, Avrupa Birligi ve Türkiye KDV mevzuatları karsılastırılmakta ve Avrupa Birligi KDV sistemi ve Türkiye KDV Kanunu arasındaki farklılıklar belirlenmektedir. Tez, nihai olarak, Türk KDV Mevzuatı ile Avrupa Birliginin bu konudaki müktesebatının paralelligi çerçevesinde, üyelik sürecinde KDV için köklü uyum yasaları gerekip gerekmedigi konusunu incelemeye çalısmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the value added tax system (VAT) in the European Union (EU). Primarily, the issue of tax harmonization and legal basis of tax harmonization in the context of European Union is studied. Furthermore, this thesis makes a comparison of VAT legislation in the EU and Turkey and identifies differences between the EU VAT system and Turkish VAT Law. Lastly, within the framework of finding similarities between Turkish and EU VAT legislation, the thesis tries to examine whether major harmonization laws are needed to be adopted in the accession process in the field of VAT.