Effects of internal, external and preference of attentional focus feedback on learning volleyball tennis serve of 12-13 years old children
İç ve dış dikkat odağı geri bildirimi ve tercihinin 12-13 yaş çocuklarda voleybol tenis servisi becerisini öğrenmeye etkisi
  1. Tez No: 218004
  2. Yazar: DUYGU AYAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SADETTİN KİRAZCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat Odağı, İçsel Odaklanma, Dışsal Odaklanma, Geri Bildirim, Tercih, Kazanım, Hatırlama, Attentional Focus, Internal Focus, External Focus, Feedback, Preference, Acquisition, Retention
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı içsel ve dışsal dikkat odaklanması geri bildiriminin ve bu geri bildirimleri tercih etmenin 12?13 yaş çocuklarda beceri öğrenmeye etkisini incelemektir. İçsel odaklanma geri bildirimi kişinin kendi vücut hareketleri ile ilgiliyken, dışsal odaklanma geri bildirimi kişinin hareketlerinin sonucu ile ilgilidir. Beceri olarak Voleybolda ?tenis? servisi seçilerek üç gün kazanım ve bir gün hatırlama alıştırmaları ve testleri beş gün ara ile uygulanmıştır. Katılımcılar (N=78) rastlantısal olarak 3 gruba cinsiyet dağılımı göz önüne alınarak eşit olarak dağıtılmıştır. Bu gruplar içsel odaklanma geribildirimi grubu (İOG), dışsal odaklanma geri bildirim grubu (DOG) ve geri bildirim çeşidini tercih eden gruplarıdır (TG). Hareketin tekniği kontrol listesine göre, hedefleme performansı ise belirlenmiş hedefe atış yapılarak ölçülmüştür. Teknik ölçümlerinde İOG grubu DOG grubundan hem kazanım hem de hatırlama testlerinde daha iyi bir performans göstermiştir. TG grubu İOG grubuyla kazanım testinde benzer bir performans gösterirken, hatırlama testinde puanları IOG grubundan daha kötüdür. TG grubu her iki testte de DOG grubundan daha iyi bir performans sergilemiştir. Hedefleme performansı ölçümünde gruplar arasında istatiksel olarak kazanım ve hatırlama testlerinde anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu çalışma, başlangıç seviyesinde olan çocukların içsel geri bildirim odaklanması ile alıştırma yapmalarının dışsal geri bildirim odaklanması ile kıyaslandığında hatırlama performansına olumlu katkı sağladığını göstermiştir. İçsel ve dışsal geri bildirim odakları arasında tercih yapmanın bu seviyedeki çocukların hatırlama performansları açısından farklılık yarattığı bulunmuştur. Öğrenimi etkileyen değişkenler ile ilgili olarak aktif katılım üzerinde durulması gereken önemli bir kavramdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effects of internal and external focus feedback and their preference on skill learning at age of 12-13 years. Internal focus feedback related with body movements, whereas external focus feedbacks related with movement effects. As a task ?tennis? service in volleyball was used for both acquisition and retention measurements. The subjects (N=78) were randomly assigned to three groups which were internal focus feedback group (IFF), external focus feedback group (EFF) and preference groups (PF). To promote learning three practice days and to assess learning one retention day was applied. Also, during these days, both technique of the skill and targeting was tried to measure. In technique measure the IFF group performed better than EFF group in acquisition and retention phases. PF group had similar scores with IFF group in acquisition phase whereas it did not show better performance than IFF group in retention phase. PF group performed better than EFF group in both phases. In product measure, significant differences between attentional focus feedback groups in acquisition and retention phases. This study indicated that for young children with limited amount of knowledge about a skill internal focus feedback is more appropriate compared to external focus feedback in terms of retention. Being able to choose among internal and external focus of attention also seems to make a difference in retention performance of novice children indicating that active participation on the learning variables is an important concept.