The effect of an extended teacher wait time on the participation of students in primary elt classes
İlköğretim ingilizce sınıflarında öğretmenin uzatılmış bekleme süresinin öğrenci katılımına etkisi
  1. Tez No: 218002
  2. Yazar: SEVSİN SİNEM ARAS
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖLGE SEFEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzatılmıs bekleme süresi, katılım, ögrenci tutumları, İngilizce ögretimi, Extended wait time, participation, students? attitudes, teaching English
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalısmanın amacı, uzatılmıs bekleme süresinin ilkögretim düzeyinde ögrenci katılımına etkisini arastırmaktır. Çalısmanın ana amacı ilkögretim seviyesindeki ögrencilerin sorulardan sonra bekleme süresinin uzatıldıgı bir derse ortalama bekleme süresi verilen bir derse katılacagından daha fazla katılıp katılmayacagını sorgulamaktır. Ögrencilerin uzatılmıs bekleme süresi almaya karsı tutumları, ve ögretmenlerin uzatılmıs bekleme süresi hakkındaki düsünceleri ve tecrübeleri de arastırılmıstır. Bu amaçla, İhsan Dogramacı Vakfı Özel Bilkent İlkögretim Okulu 5. sınıflarından iki tanesi bu çalısmada yer almıslardır. Çalısmanın verileri nicel ve nitel veri derleme araçları ile toplanmıstır. Ön-test ve son-test sonuçları ile ögretmen ve ögrenci anketlerinin ilk bölümleri nicel verileri olusturmustur. Nitel veriler ögretmenlere ve ögrencilere verilen anketlerin ikinci bölümlerinden toplanmıstır. Nicel verilerin analizi uzatılmıs bekleme süresi alan ögrencilerin derse ortalama bekleme süresi alan ögrencilerden daha çok katıldıgını göstermistir. Ögrenci anketlerinden elde edilen nitel veri analizi, ögrencilerin uzatılmıs bekleme süresi saglanılmasının olumlu sonuçlarının farkında olduklarını göstermistir. Ögretmen anketi analiz sonuçları uzatılmıs bekleme süresi stratejisi ve onun sonuçları ögretmenler tarafından bilindigi halde sınıflarda sıklıkla uygulanmadıgını göstermistir.
Özet (Çeviri)
This study aimed at investigating the effect of an extended teacher wait time on student participation in primary school context. The main purpose of the study was to inquire whether primary level students would participate in the lesson more when they are given extended wait time after questions than those lessons in which they received average wait time. Students? attitudes towards receiving extended wait time and teachers? opinions about and experiences in applying it were also explored. For this purpose, two fifth grade classes at hsan Dogramacı Foundation Bilkent Primary School participated in the study. Pre-test and post-test results and first part of the teacher and student questionnaires provided the quantitative data of the study. The qualitative data came from the second part of the questionnaires that were given to the teachers and the students. The analysis of the quantitative data indicated that students who received extended wait time participated in the lesson more than the students who received average wait time. Analysis of the results of student questionnaire indicated that the students were aware of the positive outcomes of being allowed extended wait time. The results of the teacher questionnaire showed that although extending wait time strategy and its outcomes are known by the teachers, it is not widely used in the classrooms.