Factors influencing applicant attraction to job openings
İlan edilmiş bir işin çekiciliğine etki eden faktorler
  1. Tez No: 218012
  2. Yazar: GİZEM ACARLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. REYHAN BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İş ilanı, bilgi miktarı, bilginin ayrıntı derecesi, bilginin güvenilirliği, bilgiden alınan tatmin, organizasyonun çekiciliği, başvuru yapma istekliliği, başvuru yolu, seçim metodu, hedef yönelimi, öz yeterlilik, Job advertisement, amount of information, specificity of information, credibility of information, satisfaction with information, attraction to organization, willingness to apply, application mode, selection methods, goal-orientation, selfefficacy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın temel amacı bir iş ilanında verilen bilginin özelliklerinin (uzunluk ve ayrıntı derecesi) iş başvurusu yapacak potansiyel kişilerdeki başvuru yapma istekliliğini; bilginin güvenilirliği, bilgiden alınan tatmin ve ilanı veren organizasyonun çekiciliği aracı değişkenleri vasıtasıyla etkilenip etkilenmediğini araştırmaktır. Buna ek olarak, başvuru kararının değişiminde, farklı başvuru yolları (internetten, aynı şehirdeki ofise elden başvuru, farklı şehirdeki ofise elden başvuru), farklı seçim metotları (mülakat, kişilik testi, bilim sınavı) ve kişilik özellikleri (hedef yönelimi ve öz yeterlilik) gibi faktörlerin etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, çalışma üç ayrı aşamada yürütülmüştür. İlk aşamada, Türkçe'ye çevrilmiş ve çalışmaya adapte edilmiş iki ?hedef yönelimi? ve iki ?öz yeterlilik? ölçeklerinden hangilerinin ana çalışmada kullanılacağını belirlemek amacıyla ölçeklerin güvenilirlik-geçerlikleri incelenmiştir. Bu aşamada değişik bölümlerden 107 Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencisi kullanılmıştır. İkinci aşamada kullanılacak olan ölçümlerin ve yaratılan iş ilanlarının ne kadar anlaşılır ve anlamlı olduğu ve yapılan manipülasyonların etkili olup olmadığı araştırılmıştır. Bu aşama için otuz iki ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi kullanılmıştır. Son aşama ana çalışmayı içermektedir. Çalışma hipotezlerini incelemek için yüz elli dört ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi kullanılmıştır. Üç farklı iş ilanından birini ve araştırma ölçeklerini içeren bir paket öğrencilere seçkisiz atama ile dağıtılmıştır. Sonuçlar ana hipotezleri ve teklif edilen modeli, bilgiden alınan tatmin değişkeni dışında doğrulamıştır. İş ilanında verilen bilginin özellikleri kişilerdeki başvuru yapma istekliliğini etkilemekte ancak bu ilişki, bilginin güvenilirliği aracı değişkeniyle etkilenmekte ve ilanı veren organizasyonun çekiciliği ise bilginin güvenilirliği ile başvuru yapma istekliliğin değişkenleri arasında aracı değişken görevi görmektedir. Farklı başvuru yollarının başvuru yapma kararı üzerinde ana etkisi bulunmuş fakat bu ilişkide farklı çekicilik seviyelerinin bir etkisi bulunamamıştır. ?Hedef yönelimi? kişilik özelliğinin etkisiyle farklı seçim metotlarının başvuru kararını yordadığı bulunmasına rağmen ?öz yeterlik? kişilik özelliği farklı seçim metotlarının başvuru kararı üzerindeki etkisini yordamamıştır. Çalışmanın istatistiksel sonuçları, kısıtlamalar ve ilerideki çalışmalar için öneriler ile birlikte tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study was to explore the effects of characteristics of information given in a job advertisement (amount of information and the specificity of the information) on the potential applicants? willingness to apply to the job opening with the mediating roles of credibility of and satisfaction from the information, and attraction to the organization. In addition to that, the factors affecting the decision of the applicants to apply for the job posted such as application modes (internet, by hand in the same city the applicant lives, by hand in a different city than the applicant lives), different selection methods (interview, personality test, knowledge test), and personality characteristics (goal orientation and self-efficacy) were investigated. The study was conducted in three phases. In the first phase, one hundred and seven Middle East Technical University (METU) students were used to decide between two alternatives of goal orientation and two self-efficacy scales, which were translated into Turkish and adapted for the current study, to be used in the main study by determining the validity and reliabilities of the scales. The second phase was the manipulation check, conducted to test the clarity and meaningfulness of the newly developed job advertisements and questions related to the research hypotheses. Thirty-two METU students were used for the second phase. The final phase was the main study. One hundred and fifty four METU students from Electrical and Electronics Department were used to examine the hypotheses of the study. The students were randomly assigned to the three different versions of job advertisement. Additionally, a questionnaire package was given to each participant. The results supported most of the main hypotheses and the proposed model except for the mediating effect of satisfaction. Advertisement type affected the willingness to apply to the job of potential applicant and this relation was mediated by credibility and credibility was mediated by attractiveness to the organization. A main effect of application mode was found for change in application decision, but no interaction was found between application mode and different attraction levels. Goal orientation found to be affecting applicants? decision change for different selection methods. Self-efficacy failed to predict decision change for application for different selection methods. Results are discussed along with the strengths and limitations of the study and suggestions for future research.