True and false memory with emotionally valenced words: Depression, trait anxiety and personality factors
Gerçek ve sahte anı: Depresyon, kaygu ve kişilik faktörleri
- Tez No: 218013
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sahte anı, Gerçek anı, Depresyon, Kaygı, Kişilik, False Memory, True Memory, Depression, Anxiety, Big Five
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın amacı, gerçek ve sahte anılar ile depresyon, kaygı ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi, duygu çeşitlerine göre ayrılmış kelime kategorileri ile incelemektir. Sahte anıyı araştırmak amacı ile Deese-Roediger-McDermott (DRM) paradigmasının bir versiyonu kullanılmıştır. Bilgi toplama amacı ile ise Beck Depresyon Envanteri, Durumluk-Genel Kaygı Ölçeğinin Durumluk formu ve Beş Temel Kişilik Özelliği Envanteri kullanılmıştır. Bu amaçla katılımcılar sadece depresif, sadece kaygılı karışık ve kontrol olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Depresif grubun depresyon ile ilişkili kelimelerde daha çok sahte anı üretmesi beklenirken kaygılı grubun ise tehdit ile ilişkili kelimelerde aynı özelliği yansıtması beklenmiştir. Sonuçlar sadece tehdit ile ilişkili kelimelerde gruplar arası fark ortaya çıkarmıştır. Ayrıca katılımcılar, Beş Temel Kişilik Özelliği Envanteri kullanılarakher özellikte ?düşük? ve ?yüksek? olmak üzere iki gruba ayrılmış, kişilik ile gerçek ve sahte anı ilişkisi incelenmiştir. Deneyimlere açıklık özelliğinde yüksek puan alan kişilerin daha az sahte anı üretmesi beklenmiştir. Ancak bu durumun sadece pozitif kelimeler ile geçerli olduğu bulgulanmıştır. Sonuçlar ilgili literatür dahilinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to investigate the relationship between false memory and trait anxiety, depression and personality characteristics with emotionally valenced material (positive, depression related, threat related and neutral). Participants were 131 Middle East Technical University students. Four groups (depressed, anxious, mixed and control) were formed in order to differentiate the effects of trait anxiety and depression. Beck Depression Inventory (BDI) and Trait Form of State Trait Anxiety Inventory (STAI-I) were administered. In order to measure false memory creation, a variant of Deese-Roediger-McDermott (DRM) paradigm was used. It was hypothesized that the anxious group would produce more false memories for threat related words as compared to other groups. In addition, the depressed group was expected to display higher levels of false memory for depression related words as compared to other groups. One-way MANOVA was used to analyze the data. The results showed that there was a group difference only in terms of threat related words? accuracy. Also people were categorized as ?low? and ?high? in the six personality characteristics as measured by Big Five Questionnaire. It was hypothesized that people high in openness to experience would commit less false memories as compared to people low in the trait. This was true for only positive material. Further, other personality characteristics were analyzed in order to discover the relationship between false memory and personality. The results were discussed in terms of relevant literature.