Underlying mechanisms of memory distrust as a function of repeated checking in nonclinical student sample
Klinik olmayan öğrenci örnekleminde tekrarlı kontrol etme davranışına bağlı olarak belleğe olan güvenin azalmasının temelindeki mekanizmalar
  1. Tez No: 218028
  2. Yazar: TALAT DEMİRSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. H. BELGİN AYVAŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Repeated checking, memory confidence, obsessive-compulsive disorder, doubt, distinctiveness
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı klinik olmayan öğrenci örnekleminde tekrarlı kontrol etme davranışına bağlı olarak belleğe olan güvensizliğin temelindeki mekanizmaları incelemektir. Son yıllarda konu ile ilgili literatür tekrarlı kontrol etme davranışının kontrol edilen materyal ile ilgili aşinalığı arttırdığını ileri sürmektedir. Daha sonra, bu aşinalık hatıraların daha az canlı ve ayrıntılı olmasını sağlamaktadır. Bu ise daha sonra belleğimize olan güveni azaltmaktadır. Araştırmanın deneysel bölümünden önce, 381 üniversite öğrencisine (232 kız, 149 erkek) Padua Envanteri-Washington Eyalet Üniversitesi Revizyonu (PE-WEÜR) ve Demografik Bilgi Formu uygulanmıştır. Daha sonra grubun PE-WEÜR puanlarına göre 84 öğrenci seçilmiştir. Grup ortalamasının yarım standart sapma altında puan alan öğrenciler düşük Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB) grubuna (N= 42), grup ortalamasının yarım standart sapma üstünde puan alan öğrenciler yüksek OKB grubuna (N=42) atanmışlardır. Araştırmanın deneysel bölümünde tekrarlı kontrol etme davranışını test etmek için, etkileşimli bilgisayar animasyon programı geliştirilmiştir. Deneyden önce, her iki gruptaki katılımcılar seçkisiz olarak iki farklı deneysel koşula atanmışlardır: geribildirim verilen grup ve geribildirim verilmeyen grup. Deneyde katılımcıların hepsinden sanal gaz ocaklarını açıp kapayarak kontrol etme davranışını yerine getirmeleri istenmiştir. Herbir katılımcı gaz ocaklarını açma, kapama ve kontrol etme işlemini 15 kez tekrarlamıştır. Geribildirim verilen gruptaki katılımcılara, kontrol etme davranışı sonunda gaz ocaklarını başarılı bir şekilde ve doğru olarak kapattıklarına yönelik geri bildirim verilirken, diğer gruba bu şekilde bir geribildirim verilmemiştir. Araştırmanın verileri 2 (Grup: Düşük OKB Grubu - Yüksek OKB Grubu) X Geribildirim (Geribildirim Verilen Grup - Geribildirim Verilmeyen Grup) gruplar arası ANOVA ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, geri bildirim verilen katılımcıların son denemedeki gaz ocağı ve 15 denemedeki tüm gaz ocaklarına ilişkin olarak belleklerine olan güvenleri geri bildirim verilmeyen gruptaki katılımcılara göre istatistiksel olarak daha yüksektir. Ayrıca, son denemedeki gaz ocağına ve 15 denemedeki tüm gaz ocaklarına ilişkin olarak belleklerine olan güvenleri hakkında düşük ve yüksek OKB grupları temel etkisi ile grup X geribildirim ortak etkisi için anlamlı fark bulunmamıştır. Son kontrol edilen gaz ocağının ne kadar canlı ve ayrıntılı bir şekilde hatırlandığına ilişkin grup ve geribildirim temel etkileri ile ortak etki anlamlı değildir. Sonuçlar ilgili literatür ışığında tartışılmıştır. Anahtar kelimeleler: Tekrarlı kontrol etme, belleğe güven, obsesif-kompulsif bozukluk, şüphe, farklılaşma.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to examine the underlying mechanism of memory distrust as a function of repeated checking in a nonclinical student sample. Recent literature proposes that repeated checking increases familiarity with the material checked. Then, familiarity makes the recollections less vivid and detailed. Afterwards, this condition promotes distrust in memory. Before the experimental phase of the study, Padua Inventory- Washington State University Revision (PIWSUR) and demographic information form were applied to the 381 students (232 female, 149 male) university students. Then, 84 students were selected according to their PI-WSUR scores. The students scored half standard deviation below the mean of the group were assigned to the low OCD group (N= 42) and the students scored half standard deviation above the mean were assigned to the high OCD group (N= 42). In the experimental phase of the study, an interactive computer animation was developed to test repeated checking behavior. Before the experiment, participants were randomly assigned to two groups: primed with feedback group and primed with no feedback group. In the experiment, participants were all asked to carry out checking rituals on a virtual gas ring. Each participant performed turning on, turning off and checking processes for 15 trials. However, half of the participants in the primed with feedback group were given feedback indicating that the checking activity was successful and complete and half of the participants in the primed with no feedback group were not given any feedback. The data are analyzed by 2 (Group: Low OCD group - High OCD Group) X 2 (Feedback condition: Primed with Feedback Group - Primed with no Feedback Group) Between Subjects ANOVA. Results showed that participants in the primed with feedback group had significantly higher scores on both memory confidence for the last checking trial of the gas rings and overall outcome confidence for all fifteen checking trials than participants in the primed with no feedback group. There was no significant group main effect and interaction effect (group x feedback condition) for the level of memory confidence and overall outcome confidence. There were also no significant group and feedback condition main effects and interaction effect for the level of vividness and detail of the recollections of the last checking behavior. Results are discussed in the light of the related literature.