Parenting styles, internalization of values, and the self-concept
Çocuk yetiştirme tarzları, değerlerin içselleştirilmesi ve benlik kavramı
  1. Tez No: 218027
  2. Yazar: KÜRŞAD DEMİRUTKU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEBİ SÜMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, anababalık, ebeveyn-çocuk değer benzesimi, Portre Değerler Anketi, benlik berraklığı, özsaygı, Values, parenting, parent-child value similarity, Portrait Values Questionnaire, self-concept clarity, self-esteem
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalısmada, anababalık boyutlarının, anababa değerleri ile anababa-çocuk değer benzesimi arasındaki aracılık etkilerini ile birlikte, değerler, değer öncelikleri, ebeveyn-çocuk değer benzesimi ve benlik değerlendirmeleri arasındaki iliskiler arastırılmıstır. Birinci çalısmada Portre Değerler Anketi (Schwartz ve ark., 2001) bir üniversite örnekleminde Türkçe'ye uyarlanmıs, yapı geçerliliği ve psikometrik özellikleri incelenmistir. ?kinci çalısmada, annelerin, babaların ve öğrencilerin katılımıyla, lise ve üniversite örneklemlerinde önerilen iliskiler ve aracılık modelleri sınanmıstır. Bulgular, anababaların değer önceliklerinin anababalık boyutlarıyla sistematik olarak iliskili olduğunu göstermistir. Her iki örneklemde de, anababa kabulünün, anababanın Özaskınlık değerleri ile ebeveyn-çocuk değer benzesimi arasında, anababa denetiminin ise anababanın Özyetkinlik değerleri ile ebeveynçocuk değer benzesimi arasında aracılık etkisi gösterdiği bulunmustur. Karıstırıcı değisken etkileri sadece üniversite örnekleminde gözlenmistir. Annenin toplumsallastırma hedeflerinin, anne kontrolü ile Muhafazacılık değerlerinde anneçocuk benzesimi arasındaki iliskiyi karıstırdığı bulunmustur. Ayrıca, akranların Özaskınlık ve Muhafazacılık değerlere verdiği öneme yönelik algıların, babanın çocuk yetistirme boyutları ile aynı değer tiplerindeki baba-çocuk değer benzesimi arasındaki iliskileri karıstırdığı tespit edilmistir. Değer öncelikleri, sadece üniversite örnekleminde benlik değerlendirmeleri ile sistematik iliskiler gösterirken, anne ve babanın değer önceliklerindeki benzesim ile benlik berraklığı ve özsaygı arasındaki iliskilerin anlamsız olduğu bulunmustur. Bulgular ilgili literatür çerçevesinde ve doğurguları temelinde, arastırmanın sınırlılıkları ile birlikte tartısılmıstır. Halihazırdaki toplumsallasma literatürüne katkılar tartısılmıs ve gelecekteki arastırmalara yönelik öneriler sunulmustur.
Özet (Çeviri)
In the present study, mediating effects of parenting dimensions between parent values and parent-child value similarity were examined along with the relationships between values, value priorities, parent-child value similarity, and self-evaluations. In the first study, Portrait Values Questionnaire (Schwartz, et al., 2001) was adapted to Turkish in a university sample, and its construct validity was investigated together with its psychometric qualities. In the second study, in both high-school and university samples, hypothesized relationships and mediation models were tested in, in which the mothers, fathers, and students served as the participants. Results indicated that value priorities of parents were systematically related to parenting dimensions. Parental acceptance mediated the relationship between parents? Self- Transcendence values and parent-child value similarity, and parental control mediated the relationship between parents? Self-Enhancement values and parentchild value similarity in both samples. Moderations effects were obtained in the university sample. Mothers? socialization goals moderated the relationship between maternal control and mother-child value similarity in the Conservation domain. In addition, perceived importance of Self-Transcendence and Conservation values moderated the relationships between fathers? parenting dimensions and father-child value similarity within the same domains. Value priorities were also found to be systematically related to self-esteem in the university sample per se, whereas relationships between parental congruence on value priorities, self-concept clarity and self-esteem were not significant. Results were discussed with reference to relevant literature together with implications and the limitations of the study. Contributions to current socialization research were elaborated and future research directions were highlighted.