The relationship between cognitive appraisal of stress, coping strategies and psychological distress among correctional officers: Personal and environmental factors
Ceza infaz kurumu personelinde stresin bilişsel değerlendirmesi, baş etme stratejileri ve psikolojik yakınmalar arasındaki ilişki: Bireysel ve çevresel etkenler
  1. Tez No: 218029
  2. Yazar: MİTHAT DURAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜLİN GENÇÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: isyeri Stresi, Stresin Bilissel Degerlendirmesi, Duygu Durum, Bas Etme Stratejileri, Psikolojik Sıkıntı, Cezaevi Çalısanları, Work Stress, Cognitive Appraisal, Affect, Coping Strategies, Distress, Correctional Officers
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Baş etme, stresle ilgili etkenleri açıklamada stres ve birincil-ikincil bilissel degerlendirmeler arasında aracı rolü nedeniyle önemli bir kavramdır (Lazarus & Folkman, 1984). Bu çalısma, ceza infaz kurumu personelinin strese yönelik bilissel degerlendirmelerini arastırmayı ve stresin bilissel degerlendirmesi, bas etme stratejileri, duygu durum, stresin neden oldugu psikolojik sorunlar ve uyum arasındaki iliskiyi test edecek bir model gelistirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, Türkiye'nin farklı ceza infaz kurumlarında çalısan 268 ceza infaz kurumu personelinden veri toplanmıstır. Katılımcılara; demografik bilgi formunun yanı sıra Stres Degerlendirme Ölçegi, Cezaevi Çalısanları için iş Stresi Ölçegi, Olumlu ve Olumsuz Duygu Durum Ölçegi, Beck Depresyon Envanteri, Duygusal Yaklasım Yoluyla Bas Etme Ölçegi, Durumluk Sürekli Kaygı Ölçegi-Sürekli Kaygı Formu, Yasam Doyumu Ölçegi, iş Doyumu Ölçegi ve Stresle Bas Etme Yolları Ölçegi uygulanmıstır. Psikolojik stres ve uyum arasındaki anlamlı iliskileri ortaya koymak için çesitli regresyon analizleri geçeklestirilmistir. Regresyon analizlerinin bulguları dogrultusunda dört farklı model gelistirilmis ve bu modeller yapısal esitlik modeli ile test edilmistir. Çalısmanın bulguları isyeri stresinin psikolojik rahatsızlık ve psikolojik uyum ölçümleri üzerinde dogrudan etkisini (direct effect) ortaya koymustur. Yanı sıra, farklı türde bilissel degerlendirmelerin, duygu durumu degerlendiren farklı degiskenlerin ve farklı bas etme stratejilerinin psikolojik rahatsızlık ve psikolojik uyum ölçümleri üzerinde etki yarattıgını ortaya koymustur. Bulgular, teorik ve metodolojik açıdan tartısılmıs, çalısmanın sınırlılıkları ele alınmıs ve ileriye dönük çalısmalar için önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
Coping is an important concept to explain stress-related factors because it is a process that is mediated by both primary, and secondary appraisal (Lazarus & Folkman, 1984). The present study aims to examine the extent to which correctional officers' cognitive appraisal associated with stress, and to develop, and test models including work stress, cognitive appraisal of stress, affect-related variables, coping strategies, psychological distress, and psychological adjustment. For this aim, a total of 268 correctional officers from seven different prisons in Turkey participated in the present study. The subjects were given Stress Appraisal Measure (SAM), Work Stress Scale for Correctional Officers (WSSCO), Positive, and Negative Affect Schedule (PANAS), Beck Depression Inventory (BDI), Emotional Approach Coping Scale (EACS), State-Trait Anxiety Inventory-Trait Form (STAI-T), Satisfaction with Life Scale (SWLS), Job Satisfaction Scale (JSS), and The Ways of Coping Inventory (WCI) in addition to Demographic Information Form. A variety of hierarchical multiple regression analyses were conducted to reveal the significant associates of psychological distress and adjustment. According to the results of regression analyses, four models were developed, and tested by structural equation modeling. The results of the present study demonstrated that different cognitive appraisals, different affect-related variables, different coping strategies combined to influence psychological distress, and psychological adjustment measures in addition to the direct effects of work stress. Following discussion of the results in terms of theoretical, and methodological perspectives, the limitations of the present study, and the suggestions for future research were also handled.