The neural correlates of retrieval practice on memory performance
Bilgilerin bellekten geri çağrılması pratiğinin bellek performansı üzerindeki sinirsel bağlantıları
- Tez No: 770534
- Danışmanlar: DR. JOLİEN PİETERS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: testing effect, retrieval practice, restudying, event-related potentials, memory
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Universiteit Maastricht
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışma, bellek performansı üzerinde öğrenilen bilgilerin bellekten geri çağrılması pratiğinin altında yatan sinirsel mekanizmaları araştırmıştır. Öğrenilen bilgilerin bellekten geri çağrılması pratiğinin bellek performansının elektrofizyolojik bağıntıları üzerindeki etkilerini elektroensefalogram (EEG) kullanarak inceledik. Katılımcılar yaşları 18 ile 35 arasında değişen (22 kadın, 10 erkek) toplam 32 gönüllüden oluşmaktadır. Deney üç aşamadan oluşmaktadır. Deneyin ilk aşamasında, gösterilen Swahili-İngilizce dil kelime çiftlerinin katılımcılar tarafından ezberlenmesi istenmiştir. Ardından, katılımcılara ya bir tanıma görevi (öğrenilen bilgilerin bellekten geri çağrılması pratiğini uygulaması) ya da bir yeniden çalışma görevi verilmiştir. Bellekten geri çağrılma pratiği koşulunda, katılımcılar gördükleri Swahili kelimelerinin İngilizce karşılıklarını hatırlamaya çalıştılar. Kontrol koşulunda ise, katılımcılar Swahili-İngilizce dil kelime çiftlerini sadece tekrar okudular. Deneyin üçüncü aşamasında, tüm katılımcılar son bir tanıma testi görevi almıştır. Eş zamanlı olarak, deney sırasında EEG de kaydedildi. Davranışsal veriler göz önünde bulundurularak, kelime çiftlerinin hatırlanmaya çalışılması pratiğinin (kendi kendini test etme yöntemi), kelime çiftlerinin sadece tekrar okunduğu koşula kıyasla daha iyi bellek performansı ve daha kısa tepki süresi ile sonuçlanacağını hipotez ettik. Yapılan analiz sonrası, davranışsal veriler test etkisini desteklememiştir. Tepki süreleri analiziyse bilgilerin bellekten geri çağrılması pratiğinin daha kısa tepki sürelerine yol açtığını göstermiştir. Elektroensefalogram (EEG) olayla-ilişkin potansiyel (ERP) analizimiz P300, N400 ve P600 bileşenlerine odaklandı. ERP verileri göz önüne alındığında, bilgilerin bellekten geri çağrılması pratiğinin ikinci kodlama aşamasında daha büyük P300 genliği, daha küçük N400 genliği ve daha büyük P600 genliği ortaya çıkaracağı hipotez edilmiştir. Yapılan ERP verileri analiz sonrası elde edilen bulgular, bilgilerin bellekten geri çağrılması pratiğinin tekrar okuma koşuluna kıyasla ikinci kodlama aşamasında daha büyük P3b genliği (P300 alt bileşeni) ve daha büyük P600 genliği ortaya çıkardığını göstermiştir. Ancak, N400 genlik analiziyse ikinci kodlama aşamasında bilgilerin bellekten geri çağrılması pratiği ve tekrar okuma koşulları genlik skorları arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Bulgular geçmiş literatür üzerindeki sonuçlarla eleştirel olarak tartışılmıştır. Çalışmanın kısıtlamaları ve daha ileriki araştırmalar için yapılabilecek olası iyileştirmeler de önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated neural mechanisms underlying retrieval practice (testing effect) on memory performance. We examined the effects of retrieval practice on the electrophysiological correlates of memory using electroencephalogram (EEG). The participants consisted of thirty-two volunteers (22 females, 10 males) aged between 18 and 35 years old. The experiment consisted of three phases. In the first phase, the Swahili-English word pairs were presented to participants instructed to memorize them. Then, participants either received a recognition task (retrieval practice) or a restudying task. In the retrieval practice condition, participants attempted to retrieve the English equivalent of the Swahili word in the recognition task. In the control condition, participants reread both items of a word pair. Moreover, all participants received a final recognition task in the third phase of the experiment. Simultaneously, EEG was also recorded during the experiment. Considering the behavioral data, we hypothesized that retrieval practice (self-testing) would result in better memory performance and shorter reaction time than the restudying condition. The behavioral data did not support the testing effect. The reaction times for the retrieved word pairs were shorter compared to for the restudied ones. Our Event-related potential (ERP) analysis focused on the P300, N400, and P600 components. Considering the ERP data, it was hypothesized that the retrieval practice would elicit larger P300 amplitude, smaller N400 amplitude, and larger P600 amplitude compared to the restudying in the second encoding trial. Analyses of ERP data showed that larger P3b amplitude (P300 subcomponent) and larger P600 amplitude were observed during retrieval practice relative to restudying in the second encoding trial. However, the analysis of N400 amplitude showed that there is no significant difference between the amplitude scores of retrieval and restudying conditions in the second encoding trial. The findings are critically discussed with the previous literature. Limitations of the study and possible future improvements for further research are also suggested.