The of the European Union in the dxemocratization process of Georgia
Gürcistan'ın demokratikleşme sürecinde Avrupa Birliği'nin rolü
  1. Tez No: 218046
  2. Yazar: MÜNİFE DANACI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYÇA ERGUN ÖZBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Demokratiklesmenin Uluslararası Boyutu, Demokrasinin Tesviki, Gürcistan, Avrupa Komsuluk Politikası, International Dimension of Democratization, Democracy Promotion, Georgia, The European Neighborhood Policy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Demokrasinin tüm dünyada yaygınlasma egilimi soguk savas sonrası dönemde gerek yerel çabalar ve gerekse uluslararası sisteminin dinamikleri sebebiyle hızlanmıstır. Sadece uluslararası kosullar degil, uluslararası toplumun demokrasiyi tesvik faaliyetleri de bu egilimi etkilemistir. Bu faaliyetler uluslararası aktörlerin yardım, yol gösterme ve tavsiyelerini kapsamaktadır. Bu baglamda, bu tez demokratiklesmenin uluslararası boyutuna dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Bu tez, Gürcistan'ın demokratiklesme sürecinde Avrupa Birligi'nin (AB) rolünü incelemektedir. AB, 1990'lardan itibaren demokratiklesme ve insan haklarını tesvik eden uluslararası bir aktör haline gelmistir. AB'nin genisleme politikası kapsamında Orta ve Dogu Avrupa ülkelerinin demokratiklesmesine yaptıgı katkı, uluslararası literatürde degerli addedilmistir. Bu kapsamda, Gürcistan, Gül Devrim ile rejim degisikligini basarı ile saglamıs eski bir Sovyet ülkesi oldugundan bu tez çalısmasında örnek olay olarak seçilmistir. Bununla birlikte, Gül Devrimi Gürcistan ve Güney Kafkasya ülkelerinin AB'nin Yeni Komsuluk Politikasına dahil olmasına yol açmıstır. Gürcistan'da memnuniyetle karsılanan bu Politika AB'nin bölgeye artan ilgisi ile Gürcistan'ın Avrupa'ya yönelisini örtüstürmektedir. Bu çalısma, AB'nin Komsuluk Politikası kapsamında Gürcistan'ın demokratiklesmesine ne ölçüde katkı saglayabilecegini incelemektedir. Bu tezde ulasılan en temel sonuç, Yeni Komsuluk Politikasının basarısının, Politikanın sınırlamaları ve eksiklikleri ile bölgenin özellikleri ve AB'nin kabiliyeti baglı olacagıdır.
Özet (Çeviri)
The trend of expansion of democracy around the globe has been largely increased in the post-Cold War era due to the domestic struggles and dynamics of international system. Not only international conditions, but also democracy promotion activities of international community have influenced this trend. These activities include assistance, guidance and advice provided by the international players. In this regard, this thesis aims to highlight international dimension of democratization. This thesis analyzes the role of the European Union (EU) in the democratization process of Georgia. The EU has become an international actor, promoting democracy and human rights since the 1990s. The EU?s contribution to the consolidation of democracy in Central and Eastern Europe through enlargement policy has been regarded valuable in the literature of democratization. In this context, this thesis chooses Georgia as a case study since Georgia; an ex-Soviet country has successfully managed to consolidate its regime change with the Rose Revolution. Besides, the Revolution has trigged the inclusion of the country and South Caucasus to the new Neighborhood Policy of the EU (ENP). This policy has welcomed in Georgia and has overlapped with the EU?s increasing interest in the region and European orientation of Georgia. This study seeks to find out the extent to which EU can contribute democratic consolidation in Georgia within the ENP. The basic conclusion of this thesis is that the success of the ENP will depend on the limitations and deficiencies of the ENP together with the peculiarities of the region and the ability of the EU.