Language planning policies in post-Soviet Kazakhstan
Sovyet sonrası Kazakistan'da dil planlaması politikaları
  1. Tez No: 218045
  2. Yazar: IŞIL GÜNEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL AYDINGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Linguistics, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, kimlik, dil planlaması, ulus inşası, Kazakistan, language, identity, language planning, nation-building, Kazakhstan
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tezin amacı Sovyet sonrası dönemde Kazakistan'da dil planlaması politikaları ile ulus inşası süreci arasındaki ilişkiyi incelemektir. Kazakistan'daki dil planlaması politikaları Kazak dilinin siyasi ve toplumsal bağlamlardaki rolünü artırma (statü planlaması), Kazak dilini yönetim, eğitim, medya ve bilim dili olarak geliştirme (bütünce planlaması) ve Kazak dilinin kullanımını yaymayı (edinim planlaması) hedeflemektedir. Ancak Kazakistan'ın demografik koşulları, çokdilli ve heterojen etnik kompozisyonu sebebiyle hedeflenen gelişmeye henüz ulaşılmamıştır. Bu tezin temel argümanı, Kazakistan'ın uygun kısa, orta ve uzun vade hedeflerini kapsayan, iyi bütünleşmiş ve kapsamlı dil politikaları geliştirmediği sürece Kazak dilinin devlet dili olmasının başarıya ulaşmasının beklenemeyeceğidir. Bunun nedeni ise Kazakistan'da büyük oranda Rus azınlık yaşaması ve ülkede etnik bir ulus inşa sürecinin sürmesidir. Bu yüzden mevcut dil planlaması politikaları toplumun ihtiyaçlarına cevap verememektedir. Bu tez bu süreci etkileyen faktörleri ve nedenleri incelemektedir. Bu amaçla, dil politikaları ve ulus inşası politikalarının tarihsel bir bağlamda yapılan analizini de kapsar.
Özet (Çeviri)
The aim of thesis is to analyze the relationship between language planning policies and nation building process in post-Soviet Kazakhstan. The language planning policies in Kazakhstan aim to raise the status and role of Kazakh language in political and social contexts (status planning), develop Kazakh language as the medium of administration, education, media and science (corpus planning), and spread the use of Kazakh language (acquisition planning). However, given the demographic conditions, heterogeneous and multilingual ethnic composition of Kazakhstan, the desired progress has not been achieved. The main argument of the thesis is that so long as Kazakhstan cannot develop comprehensive, well-integrated language planning policies with suitable short-, medium- and long-term targets it cannot be expected to have success in their desire to make Kazakh the state language. The reason lies in the fact that Kazakhstan consists of a sizeable Russian minority and an ethnic nation building process takes place in the country. Thus, the existing language planning policies cannot respond to the needs of the society. The thesis examines factors and reasons affecting this process. To this end, the thesis shall cover an analysis of language policies and nation building policies within a historical context.