The use of memory in Harold Pinter's Landscape, Silence, Night, Old Times, And No Man's Land.
Harold Pinter'ın Landscape, Silence, Night, Old Times, ve No Man's Land adlı oyunlarında geçmişin ve anıların kullanım amacı.
  1. Tez No: 218055
  2. Yazar: EDİBE SERRA AYKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜNAL NORMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hatıralar, Geçmiş, Kişilik, Kimlik, Varoluş, Hakimiyet Kurma, Doyumsuzluk, Memory, Identity, Existence, Dominance, Dissatisfaction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Harold Pinter'ın hafızaya ve geçmişin ispatına duyduğu merak, yazarlığının erken dönemlerinden beri süregelmiştir. Bu temalar, Pinter tarafından erken dönem eserlerinde irdelenmiş olmasına rağmen, eleştirmenlerin hafıza oyunları olarak adlandırdıkları ara dönem oyunlarına hakim olmuştur. Bu oyunlarda, karakterler, geçmişi öyle bir dereceye kadar harekete geçirirler ki, geçmiş, şimdiki zamanla hemen hemen bir arada yaşar ve şimdiki zamanı etkiler. Karakterlerin geçmişle ilgili hatıraları gerçek olabilir, ya da hatırlama sürecinde kısmen, hatta tamamen başka bir şekle girebilir. Ne var ki, geçmişi ispatlamak mümkün olmadığı için, bu anıların gerçek olup olmadığı veya bu anılar üzerinde sadece konuşulup konuşulmadığı hala bilinmemektedir. Bu karakterlerin hafıza kullanımlarının temelini oluşturan sebepler, incelenmeyi hak eder. Bu araştırma, hafıza oyunlarındaki karakterlerin geçmişin hatıralarından faydalanmalarının nedenini inceleme girişiminde bulunmaktadır. Karakterlerin kimlik ile varoluşu ileri sürme ve yaşatma, diğerleri üzerinde hakimiyet kurma ve geçmişle ilgili memnuniyetsizlikleriyle başa çıkma amacıyla hatıra kullanımlarına odaklanmaktadır. Bu amaçla, Pinter'ın Landscape, Silence, Night, Old Times, ve No Man's Land eserlerindeki karakterler sırasıyla incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Harold Pinter?s concern with memory and the verification of the past have been ever-present since his early writings. Although these themes have been explored by Pinter in his early works, they have become dominant in his interim plays, which have been named by critics as his memory plays. In these plays, the characters evoke the past to such an extent that the past virtually co-exists with and influences the present. The characters? recollections of the past may be real, or they may be partially or even completely altered during the process of remembering. However, since verification of the past is impossible, whether these memories are real or confabulated remains unknown. The motives underlying these characters? utilization of memories deserves investigation. This paper ventures to examine the reasons why the characters in the memory plays exploit recollections of the past. It focuses on the characters? use of memory with the aim of asserting and perpetuating identity and existence, of exerting dominance over others, and of coping with their dissatisfaction with the present. To this end, the characters in Pinter?s Landscape, Silence, Night, Old Times, and No Man?s Land will be studied respectively.