Environmental and individual resources, perception of the event, cognitive processing and coping as factors leading to posttraumatic growth among the survivor of myocardial infarction patients and their spouses
Miyokard enfaktüs hastaları ve eşlerinde travma sonrası gelişimin belirleyicileri olarak çevresel ve bireysel kaynaklar, olayı algılama, bilişsel işlemleme ve baş etme
  1. Tez No: 218058
  2. Yazar: EMRE ŞENOL DURAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BELGİN AYVAŞIK, DOÇ.DR. TÜLİN GENÇÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma sonrası gelisim, çevresel faktörler, bireysel faktörler, bilissel islemleme, miyokard enfarktüslü hastalar ve hasta esleri, Posttraumatic growth, environmental factors, individual factors, cognitive processing, myocardial infarction patients and spouses of patients
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Travma Sonrası Stres Bozuklugunun (PTSD) bir ?antitezi? olarak bilinen (Tedeschi, Park, & Calhoun, 1998, p.3) Travma Sonrası Gelisim (TSG) literatürde travmanın pozitif bir sonucu olarak ele alınmaktadır. Literatürde, çevresel kaynaklar (örn., sosyal ve ailesel destek), bireysel kaynaklar (örn., kisisel özellikler, sosyo-demografik degiskenler), olayı algılama (örn., travmanın türü, travmanın yasanma süresi), bilissel islemleme (örn., olay etkisi, dine katılım) ve bas etme (örn., problem odaklı bas etme, duygu odaklı bas etme) TSG gelisiminde olası önemli faktörler olarak yer almaktadır. Bu arastırmada, miyokard enfarktüsü (MI; kalp krizi) geçiren hastalarda ve eslerinde çevresel ve kisisel kaynakların, olayı algılamanın, bilissel islemlemenin ve bas etmenin gizil degisken olarak TSG'yi yordayıp yordamadıgı bir model çerçevesinde test edilmistir. Schaefer ve Moos (1998) tarafından gelistirilen bu model AMOS programı kullanarak yapısal esitlik modeli ile kalp krizi hastalarında ve eslerinde ilk kez görgül olarak analiz edilmistir. Bolu ilindeki çesitli hastanelerde tedavi gören MI hastaları (N=151) ve esleri (N=137) 1.5-2 saat süren bir oturumda ölçekleri doldurmuslardır. MI hastalarından elde edilen veriler için model test edildiginde, hem çevresel hem de bireysel kaynakların, olayı algılama, bilissel islemleme ve bas etme yoluyla TSG üzerinde dolaylı etkisi oldugunu ortaya koymustur. Diger taraftan, model esler için test edildiginde, çevresel kaynakların TSG üzerinde dolaylı etkisi olmadıgı görülürken, bireysel kaynakların olayın özellikleri, bilissel islemleme ve bas etme yoluyla TSG üzerinde dolaylı etkisi oldugu ortaya konmustur. TSG ile ilgili yakın zamanda ortaya atılan modeller, arastırmanın çıktıları ve ilerideki arastırmalara öneriler çerçevesinde sonuçlar tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Posttraumatic Growth (PTG), known as ?antithesis? of Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) (Tedeschi, Park, & Calhoun, 1998, p.3), has been highlighted in the literature as a positive outcome of the trauma. In the literature, environmental resources (e.g., social and familial support), individual resources (e.g., personality traits, sociodemographic variables), perception of the event (e.g., type of trauma, duration of trauma), cognitive processing (e.g. impact of event, religious participation), and coping (e.g. problem focused coping, emotion focused coping) were found as possible factors on the development of PTG. In the present study, a model to predict PTG in the patients suffering from myocardial infarction (MI; heart attack) and their spouses was tested on the basis of environmental and personal resources, the perception of the event andcognitive processing as latent variables. The model, developed by Schaefer and Moos (1998), was empirically analyzed for the first time with patients suffered from myocardial infarction and their spouses by structural equation model (SEM) using AMOS program. MI patients getting the treatment in various hospitals in the city of Bolu (N=151) and their spouses (N=137) completed the measures in 1.5-2 hours sessions. The analysis of the model with the MI patients? data revealed that both environmental resources and individual resources demonstrated indirect effects on PTG via the effect of the perception of the event, cognitive processing and coping. On the other hand, the analysis of the model for the spouses revealed that individual resources demonstrated indirect effects on PTG through the effect of the perception of the event, cognitive processing and coping while environmental resources did not show significant indirect effects on PTG,. The findings were discussed in the context of recent theoretical models of PTG, shortcomings of the current study, clinical implications, and suggestions for future research.