The effect of cinematherapy on perfectionism and related schemas
Sinematerapinin mükemmeliyetçilik ve mükemmeliyetçilikle ilgili şemalar üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 218057
  2. Yazar: BAŞAK TÜRKÜLER AKA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FARUK GENÇÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sinematerapi, Mükemmeliyetçilik, Özdeslesme, Erken Dönem Uyumsuz Semalar, Cinematherapy, Perfectionism, Identification, Early Maladaptive Schemas
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalısmanın amacı sinematerapinin mükemmeliyetçilik ve mükemmeliyetçilikle ilgili olan erken dönem uyumsuz semalar üzerindeki etkisini incelemek ve aynı zamanda katılıcımların film ile özdeslesmelerinin ve filmi hatırlama derecelerinin bu sürece olan etkisini degerlendirmektir. Bu çalısmaya Orta Dogu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümünden 34 ögrenci katılmıstır. Her katılımcı demografik bilgi formunu, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçegini, Young Sema Ölçeginden üç alanda erken dönem uyumsuz semaları (Asırı Sorumluluk-Duyguları Bastırma, Acımasız Standartlar-Asırı Elestirellik, Onay Arama-Kabul Arama) ölçen soruları, Film Özdeslesme Ölçegini (bu çalısma için gelistirilmistir) ve Film Hatırlama Testini (seçilen film için özel olarak hazırlanmıstır) seçilen filmi izlemeden önce, izledikten hemen sonra ve on gün sonra olmak üzere doldurmustur. Bu çalısmada iki grup bulunmaktadır. ilk grup sadece seçilen filmi izlemis ve ölçekleri doldurmustur. kinci grubaysa seçilen filmi izledikten sonra mükemmeliyetçilikle ilgili bilgilendirme yapılmıstır. Sinematerapinin mükemmeliyetçilik ve mükemmeliyetçilikle ilgili olan erken dönem uyumsuz semalar üzerindeki etkisini degerlendirmek amacıyla varyans analizleri uygulanmıstır. Sonuçlara göre seçilen filmi izlemenin katılımcıların mükemmeliyetçilik degerlerini anlamlı olarak etkiledigi ortaya çıkmıstır. Ayrıca sinematerapinin mükemmeliyetçilikle ilgili olan erken dönem uyumsuz semalar üzerinde anlamlı olarak bir etkisinin olmadıgı görülmüstür. Fakat semalar tek baslarına degerlendirildiklerinde seçilen filmi izlemenin Asırı Sorumluluk-Duyguları Bastırma seması üzerinde geçici bir etkisi oldugu gözlenmistir. Regresyon analiziyle de filmle özdeslesim kurmanın ve filmi hatırlamanın mükemmeliyetçiligi ne kadar yordadıgı arastırılmıstır. Sonuçlara göre filmle özdeslesme ve filmi hatırlamanın mükemmeliyetçilikle eslesmedigi görülmüstür. Tüm sonuçlar ilgili literatür ısıgında tartısılmıs, arastırma ve uygulama baglamında ileride yapılabilecek çalısmalar önerilmistir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to reveal the effect of cinematherapy on perfectionism and related Early Maladaptive Schemas and investigates the contribution of participants? identification with the film and recall of the film on this process. 34 university students from Psychology Department at Middle East Technical University participated in the study. The participants completed a demographic information form, Multidimensional Perfectionism Scale, three Early Maladaptive Schema (Emotional Inhibition, Unrelenting Standards-Hypercriticalness, Approval Seeking- Recognition Seeking) items from Young Schema Questionnaire, Film Özdeslesme Ölçegi (an identification scale developed for this study), and Film Recall Test (specific for the selected film) at pre-, post-, and a 10 days follow-up. There were two groups in this study, the first group only watched the selected film and completed assessment devices. The second group watched the selected film and then got a briefing about perfectionism. ANOVAs were conducted to assess differences on perfectionism and related schemas at different time intervals and between groups. According to results, watching the selected film had an effect on participant?s perfectionism. Moreover, cinematherapy had no effect on perfectionism related schemas when they were analyzed together. However, it was found that watching the selected film had a temporary effect on Emotional Inhibition schema. A regression analysis was conducted to investigate the association between identification, recall of the film and perfectionism. According to regression analysis, identification with the film and recall of the film had no association with the participants? perfectionism. The findings, and their implications with suggestions for future research and practice, were discussed in the light of relevant literature.