Eighth grade students' skills in translating among different representations of algebraic concepts.
Sekizinci sınıf öğrencilerinin cebir kavramlarının farklı temsil biçimleri arasında dönüşüm yapma becerileri
  1. Tez No: 218060
  2. Yazar: ÖZLEM SERT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERDİNÇ ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, çoklu temsil biçimleri, cebir, cinsiyet farkl ? l ? klar, Mathematics education, multiple representations, algebra, gender difference
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırman ? n amac ? sekizinci s ? n ? f öğrencilerinin cebir kavramlar ? n ? n çoklu temsil biçimleri (grafik, tablo, denklem, sözlü anlat ? m) aras ? nda dönüşüm yapma becerilerini belirlemekti. Ayr ? ca, k ? z ve erkek öğrencilerin dönüşüm yapma becerilerinde farkl ? l ? k olup olmad ? ğ ? ve öğrencilerin en kolay, en zor bulduğu dönüşümler ve en çok yap ? lan hatalar ? n araşt ? r ? lmas ? hedeflenmiştir. Ankara `n ? n Çankaya ilçesindeki 103 ilköğretim okulu aras ? ndan 18 okul rasgele seçilmiştir ve bu okullardaki tüm sekizinci s ? n ? f öğrencileri örnek olarak al ? nm ? şt ? r. Toplam olarak 705 sekizinci s ? n ? f öğrencisi bu araşt ? rmaya kat ? lm ? şt ? r. Öğrencilerin dönüşüm becerilerini ölçmek için ? Cebirsel Kavramlar ? n Farkl ? Temsil Biçimleri Aras ? nda Dönüşüm Yapma? testi araşt ? rmac ? taraf ? ndan haz ? rlanm ? şt ? r.Betimleyici istatistikler öğrencilerin dönüşüm işlemindeki başarılarını belirlemek için kullan ? lm ? şt ? r. Bağ ? ms ? z gruplar ttesti k ? z ve erkek öğrencilerin test ortalamalar ? n ? karş ? laşt ? rmak için kullan ? lm ? şt ? r. Testin içindeki her soru öğrencilerin cebirsel temsil biçimleri aras ? nda dönüşüm yapmalar ? esnas ? nda anlam yan ? lg ? lar ? n ? ve en s ? k yap ? lan hatalar ? belirlemek için incelenmiştir. Testin sonuçlar ? 8. s ? n ? f öğrencilerin cebir kavramlar ? n ? n dört temsil biçimi? sözel anlat ? m, denklem, tablo, grafik? aras ? nda dönüşüm yapmada düşük beceriye sahip olduklar ? n ? göstermiştir. K ? z öğrencilerin test ortalamalar ? ile erkek öğrencilerin test ortalamalar ? aras ? nda anlaml ? bir fark bulunmam ? şt ? r. En problemli dönüşümler diğer temsil biçimlerinden? denklem, tablo, grafik? sözlü anlat ? ma yap ? lan dönüşümler, en kolay dönüşümler ise diğer temsil biçimlerinden? sözlü anlat ? m, denklem, grafik? tabloya yap ? lan dönüşümlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine eighth grade students? skills of translating among different representations? graphic, table, equation, and verbal sentence? of algebraic concepts. Moreover, it was also aimed to investigate if there is any gender difference regarding the translation skills of students translating multiple representations, and their most common errors in making these translations. For data collection, 18 schools were selected randomly from 103 elementary schools in Çankaya district of Ankara. Then all of the eighth grade students in each school were selected as sample. In total 705 eighth grade students were participated in the study. To assess students? translation skills ?Translation among different representations of algebraic concepts test? (TADRACT) was developed by researcher. Descriptive statistics were obtained to understand students? achievement in translation process. To compare mean scores of female and male students, the statistical analysis of Independent Samples ttest was used. Every question was examined in detail to determine any misconceptions, and most frequent errors students made in translating among different algebraic representations. The results of test indicated that 8th grade students had poor skill in translations of four different representations? verbal statement, equation, table, graphic? in algebraic concepts. There was no significant difference between mean scores of girls and mean scores of boys. The most problematic translations were from other representations? equation, table, graphic? to verbal statement, and translations from other three representations? verbal statement, equation, graphic? to table were the easiest translations.