NATO ve Kazakistan
NATO and Kazakhstan
  1. Tez No: 218107
  2. Yazar: AIGUL DAVLYATCHINA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN ONULDURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kazakistan, NATO, Barış İçin Ortaklık, KAZBRİG, Bireysel Ortak Programı, Sanal İpek Yolu, NATO, Kazakhstan, Partnership For Peace, KAZBRİG, Individual Partnership Program, Virtual Silk Highway
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Sovyetler Birliği dağılmasıyla Orta Asya ülkeleri bağımsızlıklarını kazanmışlardır. Bu dönemde Orta Asya, genişleme ve entegrasyondan kaynaklanan sorunlarla uğraşan dış politika gündeminde fazla yer almamıştır. Fakat Kazakistan Asya'nın en istikrarlı ülkelerinden biri olma vasfını sürdürmektedir. Bu yüzden Kazakistan'ın özellikle enerji kaynakları bakımından büyük önem arz ettiği bir gerçektir. Kazakistan Avrupa ve Asya arasında iletişim akışının odağında bulunmaktadır. Dolayısıyla, Kazakistan, ekonomisinin kararlı, dinamik bir şekilde gelişmesi, ulusal ve geniş anlamda bölge sisteminin güvenliğinin oluşması için uluslararası ve bölgesel örgütlere ihtiyaç duymaktadır. Bu çerçevede, Kazakistan Cumhuriyeti'nin Orta Asya'da daha aktif bir siyaset izlemesi, Rusya, Çin ve ABD ile daha yapıcı bir işbirliğine gitmesi, ikili ve çok taraflı ilişkilerle ve uluslararası örgütlerle işbirliğinin daha da geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu çalışmada Kazakistan NATO'nun bir etkin ortak olarak araştırılacaktır. Kazakistan'ın amacı NATO üyeliği kazanmak değildir. Fakat kendi iç politika prensiplerine göre Batı ve Doğu Avrupa ve Orta Asya'nın askeri ve siyasi işbirliğinin kurulmasıdır. Kazakistan'ın NATO ile arasındaki ilişkiler çeşitli boyutlarda gelişmektedir. Bu bağlamda, NATO'nun Barış İçin Ortaklık Programı, Bireysel Ortak Programı, Barış İçin Bilim Programına katılıp ülkenin savunma güçlerini, enformasyon yeteneklerini ve askeri eğitim hazırlanma seviyesini yükseltmeyi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
After the crash of the Soviet Union all the Central Asian countries became independent. Out of its integrational problems Central Asia did not take an important role in foreign politics at this period of time. But inspite of it one of Central Asian countries Kazakhstan had the situation more stabilized. That is why Kazakhstan especially because of its energy resources plays an important role in the region. The Republic of Kazakhstan is a kind of communicative bridge between Europe and Asia. That is why for the dynamic development of country?s economic relations with international and regional organization should be built. In this frame to view a more active politics in Central Asia and to build more constructive relations with Russia, China and the USA Kazakhstan needs to develop bilateral and multilateral relations and to cooperate with international organizations. In this thesis Kazakhstan is examined as an active partner of NATO. The main aim of Kazakhstan is not membership but the building of military and political cooperation between West and East Europe and Kazakhstan according to its inner politics principles. Kazakhstan ? NATO relations are developing in different ways. Conerning it by participating to the NATO Partnership for Peace, Individual Partnership Program, Science for Peace programs Kazakhstan aims at increasing its military forces, informative abilities and military educational potential.