Finansal hizmet işletmelerinde marka değeri belirleyicilerinin çalışanlar özelinde değerlendirilmesi
Evaluation of brand equity determinant factors in financial service businesses within employees context
- Tez No: 218215
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalısanlar, finansal hizmet sektörü, hizmetler, marka degeri, Brand equity, employees, financial services sector, services
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Hizmetler sektörü, globallesen dünyada gittikçe daha fazla önem kazanmakta, ülke ekonomilerindeki payı günden güne artmakta ve aynı zamanda da her gün çalısan ordusunun daha büyük bir bölümünün hizmet sektörüne kaymaktadır. Hizmet sektöründeki bu büyümeyle birlikte bu sektörün teorik düzeyde incelenmesi de daha da önem kazanmaktadır. Hizmeti fiziki ürünlerden ayıran birçok özellik (depolanamazlık, üretildigi anda tüketilmesi gerekliligi, heterojenlik vb.) gerekçesiyle hizmetlerin pazarlanmasında farklılıklar ortaya çıkmakta ve bu farklılıklar dolayısıyla çalısanların rolü hizmet isletmelerinde özelikle önem kazanmaktadır. Çünkü, çalısanlar hizmet isletmelerinde, diger isletmelerden farklı olarak ürün kalitesinin belirleyici unsurudur. Bunun yanında, çalısanların müsterilerle birebir temas halinde olmaları da önemli olup, çalısanların performansları tüketicilerin hizmet markası hakkındaki fikirlerini dogrudan etkilemektedir. Çünkü, isletmeler müsterileri ile sürekli bir marka iletisimi halindedirler ve hizmet isletmelerinde bu iletisim islevinin büyük bir çogunlugu, hizmet süreci çalısanlar ile müsterilerin yüz yüze gelmesini gerektirdiginden, çalısanlar tarafından geçeklestirilmektedir. Bu duruma ragmen pazarlama literatüründeki birçok çalısma, isletmelerde marka degeri yaratma konusunu bir bütün halinde incelemis ancak çok az çalısma çalısanların isletmeler açısından marka degeri yaratmadaki rollerini incelemistir. Bütün bu sebeplerden dolayı, bu çalısmada hizmet isletmelerinde marka degeri yaratma konusu çalısanlar özelinde incelenmis olup çalısma sonuçları çalısanların marka konusundaki önemiyle ilgili yazılı literatürü dogrular niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Services industry is gaining more importance in the globalize world, its ratio in countries? economies is increasing day by day and at the same time, everyday a larger part of employed population is moving to services industry. With this increase in services industry, searches about this sector within theoretical basis are also gaining more and more importance. Because of so many characteristics of services that separates physical products and services (perishability, inseparability of production and consumption, heterogeneity) there appears some differences while marketing the services and consequently role of employees especially in services industry gain importance. Because, differently from other sectors, employees are the determining component of product quality in services industry. Furthermore, close interaction of employees with customers is also very critical and performance of employees affects customers? thoughts on service brand directly. Because, businesses are always within a brand negotiation with customers and in service businesses most of the negotiation function is realized by employees due to the employee and customer contact need of service process. In spite of this, not a few research in marketing literature analyzes the creating brand equity in business as a whole however exiguous number of study analyzes the role of employees within creating brand equity for businesses. As a result of all those mentioned above, in this study, the role of employees in creating brand equity in services sector is analyzed and the results are seems to verifying the literature that emphasizes the importance of employees about brand subject.