Türk basınında sivil toplum: Sürekli aydınlık için bir dakika karanlık eylemleri
Civil society in Turkish press: Demonstrations for one minute of darkness for permanent light
  1. Tez No: 218287
  2. Yazar: HATİCE GÖZE ORHON
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK BEYBİN KEJANLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Journalism, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: sivil toplum, iletisim sosyolojisi, kamusal akıl, Türk basını, siyasal iletisim, civil society, sociology of communication, public reason, Turkish press, political communication
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Sivil toplum kavramı sıçramalar ve kopuslar içeren tarihinde, genellikle semantik bir salınım içinde olmustur. Kavramın sözlesme kuramcıları tarafından kullanılan haliyle, 20. yüzyılın toplumsal mücadele pratikleri içinde dönüstügü modern anlamı arasında açık bir farklılık bulunmaktadır. Sivil toplum kavramını, toplumsal çözümlemelerinde bir ?saglama? aracı olarak kullanmıs sözlesme kuramcılarında kavram kurgusal bir karakterdeyken, Hegel'de ve Marx'ta burjuva toplum formasyonunu okumak için bir araç olarak önerilmistir. Bugün ise neredeyse bütünüyle politik bir mücadelenin alanı, reel toplumsal bir kategori haline gelmistir. Ancak kavramın Batı'da sekillenen tarihi, Batı dısı deneyimleri yorumlamak için yeterli degildir. Dolayısıyla Ortadogu ve Türkiye gibi özgül baglamlarda degerlendirme yaparken, bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. 20. yüzyılın kamusal alanı (uzamı) olarak degerlendirilen medyanın sivil toplumla iliskisi son derece dogrudan ancak bir o kadar da gerilimlidir. Çagımızda medyayı yönlendiren motivasyonlarla, sivil toplumda ifade edilen ?kamusal çıkarlar? arasında açık bir kopukluk bulunmaktadır. 3 Kasım 1996'da Susurluk'ta gerçeklesen bir kaza sonucu, devlet-mafya-polis arasındaki birtakım illegal iliskiler ortaya çıkmıs ve Türkiye'de 1 Subat 1997 tarihinde baslayan ve birkaç ay süren Sürekli Aydınlık Için Bir Dakika Karanlık Eylemleri bu illegal yapılanmaları protesto etme amacını gütmüstür. Bu kampanya sivil toplum-medya iliskisinin pekistigi özgül bir örnek olmustur. Bu çalısmada, eylemle ilgili olarak Subat 1997 dönemi boyunca Hürriyet, Sabah, Radikal v e Yeni Yüzyıl g azetelerinde yayımlanan haberler incelenmis ve bu özgül örnekte de medyanın sivil toplumla kurdugu iliskide, devletle ve sermayeyle iliskisinin belirleyici oldugu ve kamusal çıkarların görmezden gelinebildigi ortaya konmustur.
Özet (Çeviri)
The notion of civil society has been in a semantic escillation during its history which includes bounds and break offs. There is a clear difference between the meaning of the notion used by the social contract theorists and the meaning formed within the social struggle practice of 20th century. While the notion had a fictional character in social contract theorists who employed it as a medium of ?proof?, it was suggested as an instrument for reading the bourgeois social formation by Hegel and Marx. Today it is almost a sphere of social struggle and a real political category. But the history of the notion formed in West, is not appropriate to interpret on the civil society experiences out of the West. Hence this must be taken into consideration while making assessments about specific contexts such as Middle East and Turkey. Relationship of the media, which is discussed to be the public sphere of the 20th century, with the civil society is quite direct but tense as well. Currently there is a clear gap between the motivations driving the media and the ?public interests? represented in civil society. The demonstrations named ?One Minute of Darkness For Permanent Light? aimed to protest the illegal organizations and relationships between government-mafia and the police, revealed as a result of a traffic accident happened in 3rd November, 1997. The campaign has been a specific example in which the media-civil society relationship strengthened. In this study, the news published in Hürriyet, Sabah, Radikal and Yeni Yüzyıl about the demonstrations during February 1997 are analyzed and it has been displayed that the media?s relationship with the government and the capitalists can be determinative and therefore the public interests may be ignored.