Kalkınmada işbirliğinde siyasi koşulluluk: Lome/cotonou ortaklığı-eleştirel bakış
Political conditionality in eu development cooperation policy: Lome/ cotonou partnership-critical analysis
- Tez No: 218294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yeni Uluslararası Ekonomik Düzen, AKP Ülkeleri, Avrupa Birliği, Lome Konvansiyonları, Cotonou Ortaklık Anlaşması, Demokrasi, İnsan Hakları, Hukukun Üstünlüğü, İyi Yönetişim, Kalkınmada İşbirliği, New International Economic Order, ACP Countries, European Union, Lome Conventions, Cotonou Partnership Agreement, Democracy, Human Rights, Rule of Law, Good Governance, Development Cooperation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Bu tez çalışması, genel olarak Avrupa Birliği'nin (AB) Afrika, Karayip, Pasifik (AKP) Ülkeleri ile olan ilişkilerini kalkınmada işbirliği politikası çerçevesince ele almayı amaçlamaktadır. Özellikle sömürgesizleşme süreci, Roma Antlaşması Ortaklığı ve Younde Konvansiyonları süreci incelenmiş, sonrasında 1970'li yıllarda AB-AKP ilişkileri için temel olarak kabul edilen Lome Konvansiyonları ve 2000 yılında imzalanan Cotonou Anlaşması ve 2005 Gözden Geçirmesi'nde siyasi unsurlara yer verip verilmediği ve buna bağlı askıya alma mekanizması araştırılmıştır. Bu anlamda kalkınmada işbirliği anlaşmalarında insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve iyi yönetişim gibi siyasi unsurlar incelenirken Avrupa'nın eski sömürgelerine yaklaşımları eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirilmiştir. Avrupa'nın eski sömürge ülkeleri ile olan ilişkilerinin tarihi çok eski yıllara dayanmakta olup bu köklü ilişkiler, özellikle 1990 sonrası süreçte ABtarafından AKP ülkelerine sunulan temel siyasi normlar ve buna bağlı yaptırım mekanizması ile günümüzde hala devam etmektedir. Tezin ulaşmak istediği asıl nokta ise AB'nin tarihi çok eski yıllara dayanan bu ilişkileri günümüzde hala sürdürmesindeki temel nedendir. Bu noktada AB'nin küresel aktörlük hedefine vurgu yapmak faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to focus on the relations between EU and ACP Countries within the framework of EU development cooperation policy. The decolonization process, Rome Treaty Partnership and Yaounde Convention processes have been analyzed. Lome Conventions, Cotonou Partnership Agreement and 2005 Revised Cotonou have also been analyzed in terms of political elements and the suspension mechanism related with political elements. These political elements are democracy, human rights, rule of law and good governance. With this regard, while political elements have been evaluated within the framework of development cooperation agreements, Europe?s approach to their ex-colonies in this relationship have been assessed with a critical perspective. The rooted relations of Europe and their excolonies continued in the 1990s with main political norms and the sanctionmechanism submitted to them. The point in this thesis is to find out the basic cause of the continuing relations after 1990. At this point, it is beneficial to refer to Europe?s objective of being a global actor.