Makedonya krizi ve ODGP'nin rolü
The macedonian crisis and the role of the CFSP
- Tez No: 218329
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI ERHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ODGP, AGSP, Kriz Yönetimi, Makedonya Sorunu, İstikrar ve Ortaklık Anlaşması, İstikrar ve Ortaklık Süreci, Ohrid Çerçeve Anlaşması, CFSP, ESDP, Crisis management, The Macedonian Question, SAA, SAP, Ohrid Framework Agreement
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu tez çalışması, Avrupa Birliği'nin bünyesinde oluşturulan ve sürekli bir gelişim içinde olan Ortak Dış ve Güvenlik Politikası'nın (ODGP) Makedonya'daki kriz ve sonrasındaki başarısını ele almayı amaçlamaktadır. Yapılan analizin daha anlaşılır olması amacıyla, ODGP'nin tarihsel arkaplanı ve gelişimi ortaya konulmuştur. AB son yıllarda ODGP kapsamındaki kurumsal kapasitesini ve askeri olanaklarını iyileştirmede önemli ilerlemeler sağlamıştır. 2001 yılında meydana gelen Makedonya krizi, ODGP ve AGSP çerçevesi ve olanakları için ciddi bir sınav niteliğinde olmuştur. Makedonya krizi incelendiğinden ve Makedonya'nın bağımsızlık sonrasında yaşadığı sorunların kaynağı ülkenin geçmişinde olduğundan dolayı, Makedonya'nın tarihi de çalışmada anlatılmaktadır. ODGP, yeni oluşturulmuş kriz yönetimi ve barışı koruma olanaklarını da kullanarak Makedonya'da taraflar arasında bir anlaşmaya varılması ve çatışma sonrasında ülkenin istikrara kavuşması için harcadığı çabalar sonucunda başarılı olmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the success of the Common Foreign and Security Policy of the EU during and after the crisis in Macedonia. For a clear analysis, the historical background and the development of the CFSP have been explored. EU achieved significant progress in furthering the institutional capacity and military capabilities available under the CFSP. The Macedonian crisis, which broke out in 2001, became a serious test for the already developing CFSP and ESDP framework and capabilities. Since the Macedonian crisis is examined in this thesis and the problems which Macedonia lived after independence lie in the past of the country, it was necessary to expose the history of Macedonia. The CFSP have proven successful in its efforts for reaching a settlement in Macedonia and stabilizing the country after the conflict by using its newly developed crisis management and peace keeping capabilities.