The essence of EU strategy in South East Europe: The Republic of Macedonia
AB'nin Güneydoğu Avrupa politikasının temel taşı: Makedonya Cumhuriyeti
  1. Tez No: 147587
  2. Yazar: NİYAZİ GÜNEŞ ATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Güney Doğu Avrupa, İstikrar Paktı, İstikrar ve Ortaklık Süreci. Makedonya Cumhuriyeti, Makedonya Sorunu, Makedonya Krizi. vıı, European Union, South East Europe, Stability Pact, Stabilization and Association Process, the Republic of Macedonia, Macedonian Question, Macedonian Crisis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, 'Birleşik Avrupa' nihai amacına yönelmiş olan Avrupa Birliği'nin, Güney Doğu Avrupa politikasını incelemektedir. İki kutuplu dünya düzeninin sona ermesiyle, yüzlerini Batı kurumlarına çeviren Doğu Avrupa devletlerinin en büyük amacı, Avrupa Birliği ile bütünleşmek olmuştur. Bu nedenle başlattıkları değişme ve bütünleşme süreci, Avrupa Birliği ile ilişkilerinin temelini oluşturmuştur. Bununla birlikte, etnik çatışmaların neden olduğu savaşlar ve istikrarsızlık dolayısıyla, Doğu Avrupa tanımının alt bir bölgesi haline gelen Güneydoğu Avrupa ülkeleri, bu sürece çok geç katılabilmişlerdir. Bu dönemde, Avrupa Birliği'nin, bölge ile ilgili olarak oluşturduğu mekanizmalar, istenilen sonuçları getirmemiştir. Ancak, Kosova Savaşı sonrası kurulan İstikrar Paktı ve İstikrar ve Ortaklık Süreci ile, Avrupa Birliği bölge ile daha yakından ilgilenmeye başlamıştır. Diğer taraftan, 1 1 Eylül olayları sonrası, Amerika Birleşik Devletleri 'nin bölgeden çekilmeye başlaması ile, Avrupa Birliği bölgenin sorumluluğunu üstlenmek durumunda kalmıştır. Bunun sonucunda da Birlik, İstikrar ve Ortaklık Süreci ile, bölge ülkeleri ile bütünleşme sürecini vihızlandırmış ve İstikrar Paktı'nın önemini kaybetmesine sebebiyet vermiştir. Bu çerçeve içinde, Makedonya Cumhuriyeti, hızlandırılan sürecin önemli bir elemanı haline gelmiştir. Özellikle, Nisan 2004 tarihinde yürürlüğe giren İstikrar ve Ortaklık Anlaşması ve ülkede konuşlanan ve Avrupa Birliği'nin ilk askeri gücü olan 'Concordia Görev Kuvveti' ile, Avrupa Birliği ülkeye olan ilgisini arttırmıştır. Dolayısıyla, Makedonya Cumhuriyeti, Avrupa Birliği'nin İstikrar ve Ortaklık Süreci çerçevesinde çizdiği bölgesel politikasının özünü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the South East European policy of the European Union, which promoted the prospect of a 'United Europe'. After the end of the bipolar world system, the ultimate aim of the East European countries has been the integration into the European Union. The transition and integration process, that they initiated in accordance with this aim, made up the basis of their relations with the Union. Nevertheless, the South East European countries, which became a sub-region within East Europe, joined to the process much later, due to the wars and instability, caused by ethnic conflicts within the region. The initiatives, established by the European Union for the region, did not come with the desired outcomes. However, after the Kosovo War, the Union established a deeper framework, with the mechanisms of the Stability Pact and the Stabilization and Association Process. On the other hand, the September- 11 events, which led to the gradual withdrawal of the United States from the region, handed the responsibility to the Union. As a result of this, the Union ivaccelerated the Stabilization and Association Process, thus torpedoed the Stability Pact. Within this context, the Republic of Macedonia became a significant component of this accelerated process. Especially, with the Stabilization and Association Agreement, came into force in April 2004, and the Mission Concordia, which is the first-ever military operation the Union, the European Union aroused its interest to the country. Consequently, within the regional framework, the Republic of Macedonia made up the essence of the Union's strategy in the region.