Arnavut bağımsızlığının Osmanlı gazetelerinden incelenmesi(Tanin,Tercüman-ı Hakikat,İkdam ve Sabah\1912-1913)
A research of Albenian independence according to Ottoman newspapers (Tanin,Tercüman-i Hakikat,İkdam ve Sabah\1912-1913)
  1. Tez No: 218362
  2. Yazar: AYTEN GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALE ŞIVGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Arnavutluk, Tanin, Tercüman-ı Hakikat, İkdam, Sabah
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Balkanlar içinde barındırdığı çeşitli etnik unsurlardan ötürü Osmanlı Devleti'nin en sorunlu coğrafyalarından biri olmuştur. Bu etnik mozaik içinde yer alan Arnavutların milli bir devlet haline gelmeleri ise Balkan devletleri içinde farklı bir özelliğe sahiptir. Bu farklılık Arnavutların Osmanlı Devleti yapısı içindeki özel konumlarından ve Osmanlı Devleti yönetimi ile olan ilişkilerin niteliğinden kaynaklanmaktadır.Arnavutların milli bir devlet haline gelmeleri şüphesiz ki 1912?1913 gibi kısa bir zaman dilimi içinde olmamıştır.1878 Berlin antlaşması ile başlayan milli bilinç, Osmanlı Devleti'nin gerek iç gerekse dış siyasetinde meydana gelen önemli değişimlerle daha belirgin bir hal almıştır.Arnavutları bağımsızlığa doğru iten gelişmeler;1912 genel Arnavut isyanı, Osmanlı Devleti'nin isyan olaylarını önlemek için aldığı askeri tedbirler, ıslahat programları ile büyük güçlerin bölgeye yönelik emelleri Osmanlı gazeteleri tarafından da takip edilmiştir.Araştırmamızın ana malzemesini oluşturan dönemin dört büyük gazetesinde hemen her gün Arnavut isyanı ve yapılan askeri harekâtlarla ilgili haberler yayınlanmıştır. Arnavut isyanı sırasında, gazetelerin lehimize olan gelişmeleri büyüterek aleyhimize olan gelişmeleri ise daha iyimser bir bakış açısıyla yansıttığı gözlemlenmiştir. Bu açıdan gazete haberlerinin tarafsız yayın yaptıklarını söylemek güçtür. Bunun dışında Gazetelerin iktidarda olan hükümete göre farklı yorum ve beyanatta bulunmaları da tarafsızlığa gölge düşüren diğer bir nedendir.Anahtar Kelimeler, Arnavutluk, Tanin, Tercüman-ı Hakikat, İkdam, Sabah
Özet (Çeviri)
The Balkans has been one of the most problematic geographies of the Ottoman Empire because it shelters varied ethnic components that Albania where takes place in this ethnic mosaic became a national state has a different property. That difference is originated from the special locations in the structure of Ottoman Empire and the quality of the relationships with the Ottoman management.Certainly becoming a national state of Albanian didn?t happen in a short time like 1912-1913. The national conscious which had begun in 1878 Berlin Pact became clearer with the important changes which happened both domestic and foreign politica of Ottoman Empire.The developments which caused Albania to be free; 1912 general Albanian , the military measures which Otoman took to prevent the rebellion events , big powers? ambitions aimed at the region with the reform programmes have been followed by Ottoman press.The news about Albanian rebellion and military movement have been published on the 4 big newspapers of the period which constituted the academic basement of our research . During the Albanian rebellion , it has been observed that the newspapers exaggerated the developments which were the ayes for us and they reflected the nays for us with an optimisitc view. At that point of view , it is difficult to say that the newspapers made a neutral publication. Except that , it is the other cause which overshadows the neutralism is that they made different comments and declerations according to the governments which came into power.