Sinemada görüntü - gerçek ilişkisi
The relation between image and truth at cinema
  1. Tez No: 218388
  2. Yazar: AYŞE ŞİRİN AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÜRATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Gerçek, Gerçekçilik, Görüntü, Biçimsel çözümleme, Cinema, Truth, Realism, Image, Formal analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada sinematografik görüntüde gerçeklik hissinin nasıl yaratıldığı ve filmin görsel özelliklerinin gerçekçiliğe etkisi incelenmiştir. Teknolojideki gelişmelerle birlikte görüntülerin artık gerçeğe daha yakın olduğu ve izleyicileri daha çok etkilediği görülmektedir. Sinema, başlangıcından beri gerçeğe en yakın görüntüyü elde etmeye çalışmıştır. Bu bağlamda filmin anlatısından çok, görüntüyü oluşturan unsurların gerçeklik etkisi yaratıp yaratmadığının saptanması amaçlanmıştır.Bu amaçla çalışmada dünya sinemasından seçilen örnekler incelenmiştir. Bunlar; İtalyan Yeni Gerçekçiliğinin en önemli yapıtlarından olan Roma Açık Şehir (Roma Città Aperta, 1945) ve Bisiklet Hırsızları (Ladri Di Biciclette, 1948), son yıllarda yükselişe geçen Güney Amerika sinemasından Meksika yapımı Paramparça Aşklar, Köpekler (Amores Perros, 2000) ve Tanrıkent (Cidade de Deus, 2003) ile 90'larda sinemada gerçekçilikle ilgili önemli çalışmalardan biri olan Dogma akımının öncüsü Lars Von Trier'nin filmi Dogville (2003) ve yine son yılların en ilgi çekici fantastik filmlerinden biri olan Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü'dür (Lord Of The Rings: Return Of The King, 2003).Çalışmada gerçek, hakikat, kurmaca, gerçekçilik; resimde, fotoğrafta ve sinemada gerçekçilikle ilgili kuramsal kısım oluşturulduktan sonra seçilen filmler çözümlenmiştir. Filmlerin incelenmesinde ?biçimsel çözümleme? yöntemi kullanılmıştır. ?Sinemada görüntü-gerçek ilişkisi? konusu belgesel sinemayı da kapsamasına karşın çalışmada sadece kurmaca filmler incelenmiştir.Film çözümlemeleri sonucunda ortaya çıkan bulgular, görsel özelliklerin filmin anlatmak istediği duygu ve düşünceyi aktarmada ve gerçekliği yansıtmada, anlatısal özelliklere göre daha etkili olduğu yönündedir. Buna göre sinemada gerçekçilik hissini yaratan en önemli unsur, görsel özelliklerin gerçeğe uygunluğudur.
Özet (Çeviri)
This study examine how compose that feeling of truth in image of cinema and effect of visual characteristics of films to realism. Know that the images will be similar to truth with technological improvements and will affect viewers mostly. For the beginning of the cinema, it has endeavored to get most similar image to real life. The aim of this study is determined on compose to effect of truth by elements of images.The purpose of this study, analyze that samples of the worlds cinema. These are Rome, Open City (Roma Città Aperta,1945) and Bicycle Thieves (Ladri Di Biciclette, 1948) that are two of most important consequences of Italian New Realism; Amores Perros (2000) and City Of God (Cidade de Deus, 2003) that the films of South America; Dogville (2003) and a fantastic film: Lord Of The Rings: Return Of The King (2003).In this study, had composed that theoretical part about truth, real, fiction, realism; realism in paint, photography or cinema, than films that be chosen are analyzed. the method of to analyze films is ?formal analysis?.Although the subject that ?the relation between image and truth at cinema? contain documentary films, it had been examined only fictional films. Consequently, visual characteristics of films are more effective for representing of truth, than narrative characteristics.