Antik Yunan ve Roma'da din, mitos ve çocuk görünümlü tanrılar
The religion, myth and gods that have child-like looking in ancient Greek and Roman
  1. Tez No: 218389
  2. Yazar: TUBA KONUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN YÜCEL ŞENYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Yunan, Antik Roma, Din, Mitos, Çocuk Görünümlü Tanrılar, Ancient Grek, Ancient Roman, Religion, Myth, Gods That Have Child-like Looking
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
?Antik Yunan ve Roma'da Din, Mitos ve Çocuk Görünümlü Tanrılar? isimli bu tez çalışmasında, söz konusu uygarlıklarda çocuk tanrı olarak kabul edilmiş ve çocuk görünümünde betimlenmiş dört tanrı işlenmiştir. Bu tanrılar arasında Eros, Triptolemos ve Harpokrates her zaman çocuk formunda tasvir edilmiş tanrılar olmakla beraber Dionysos sadece çocukluğu betimlenmiş yetişkin bir tanrıdır.Çalışmamızda öncelikli olarak mitosun anlamı, bir kavram olarak antik dönem ve günümüzde nasıl algılandığı ve neyi ifade ettiği irdelenmiştir. Devamında değişen toplumsal ve siyasal yapı içerisindeki yerini ve önemini gözlemleyebilmek için mitos kavramı, tarihsel süreç içerisinde incelenmiştir. Sonraki aşamada tez konumuz olan dört tanrı belli başlı mitosları çerçevesinde münferit olarak ele alınmıştır.Tezimizin asıl amacı çocuk görünümlü bir varlığa tanrısallık yüklenişinin nedenlerini bulmak olduğundan, çocuk tanrı inanışı kavramsal açıdan ele alınmış ve bunun arka planında nasıl bir düşünce biçiminin yattığı araştırılmıştır. Bu araştırma esnasında çocuk görünümlü tanrılar arasında önemli müşterek düşünce ve inanç kalıplarının var olduğu belirlenmiştir. Konu üzerindeki değerlendirmelerimiz bütünüyle arkeolojik ve filolojik deliller ve antik kaynaklar ışığında olup tüm yorum ve saptamalar yine bu doğrultuda yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis named as ?The Religion, Myth and Gods That Have Child-Like Looking in Ancient Greek and Roman?, we worked on four gods who are accepted as God childs and depicted in child appearance. While Eros, Triptelamos and Harpocrates are considered as god childs, Dionysos is an adult god who also has his childhood depictions.In this thesis, the meaning of myth, how it is perceived in Ancient era and today as a concept and what it means consist of the core of our study. So the concept of myth was studied from the historical point of view to observe its place and importance in the social and political situation. In the next step, these four gods were seperately examined with their main myths.The main aim of this thesis was to find out the reasons of worship a god child. That?s why the belief of god child was studied in a conceptual aspect and the fundamental idea in the background was searched. During this research, among these gods, the existence of common idea and belief forms were determined. All of our evaluations as well as our comments and discoveries were made in the light of archeological and philological evidences and ancient resources.