Arapkirli Hüseyin Avni ve kelam ilmine katkıları
Arapkirli Hüseyin Avni ve kelam ilmine katkilari
- Tez No: 218390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİT MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arapkirli Hüseyin Avni, Kelam İlmi, Materyalistler, Darwinistler, Arapkirli Husayn Avni, The Science Of Islamic Theology, Materialists, Darwinists
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yakın dönem kelam tarihimizde yaşanmış olan ve bir takım yankıları hala hissedilen kelam ilminde yenilik arayışlarının ortaya atıldığı, XIX. yy. sonu ve XX. yy. başını kapsayan zaman dilimi, bu ilim açısından oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Bu nedenle biz de, söz konusu dönemin anlaşılması ve aydınlatılması noktasında bazı katkılar sağlayabilmek için, zamanın kelam âlimlerinden olan Arapkirli Hüseyin Avni'yi ve Kelam İlmine Katkıları'nı inceledik.Bir giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan teşekkül etmiş olan çalışmamızın, giriş bölümünde, zikredilen dönemde kelam ilminin durumunu kısaca özetlemeye çalıştık. Hüseyin Avni'nin hayatına ayrılmış olan birinci bölümde; ailesi, eğitimi, görevleri, karakteri ve ahlakı, ilmi kişiliği, eserleri vb. konular ele alınmıştır. İkinci bölümde ise; Hüseyin Avni'nin `İlm-i Kelam Dersleri' adlı eseri ve dönemin resmi yayın organı olan `Cerîde-i İlmiye' dergisinde yayımlanmış olan makalelerinden hareketle, görüşlerini ve kelami meselelerdeki bakış açısını ve kelam ilmine ne gibi katkılarda bulunduğunu ortaya koymaya çalıştık.Sonuç kısmında ise, ulaştığımız ve ortaya koymaya gayret gösterdiğimiz tespitlerimizi, Hüseyin Avni'nin kelam ilmine katkılarını ve hizmetlerini özet olarak zikrettikten sonra, konu ile ilgili temennilerimizle çalışmamızı tamamladık.
Özet (Çeviri)
The period, including last days of XIX century and beginning of XX century, in which renewal attempts were brought forward, and various effects of which we today still experience, conceals in itself a fairly important times for the Islamic Theology. Therefore we chose to study Arapkirli Husayn Avni and His Contributions to Islamic Theology, in order to make some contributions to the understanding of this period of time and to the studies aiming to enlighten this period.Our study includes in an introduction and two divisions and a conclusion. In introduction section we tried to summarize Islamic Theology's situation in this period of time. In the first division we have inquired into Husayn Avni`s family, education, official works, character, moral principles he approved and practiced, scholarly personality and works etc.. In the second division we have tried to put forward his opinions and his point of view in Islamic Theology and what kind of contributions he made to this Science, on the basis of his work called `Lessons on Islamic Theology (İlm-i Kelam Dersleri)` and his articles issued in the magazine `Cerîde-i İlmiye? which was an officially accepted magazine.In the conclusion section, we have summarized Husayn Avni`s contributions to the Islamic Theology, and besides our findings in this study, and in the end we have presented our wishes on that topic.