Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı hutbelerdeki hadîslerin tahrîci ve genel değerlendirmesi (2001-2004)
General report and sources of the published hadithes by the Presidency of Religios Affairs (2001-2004)
  1. Tez No: 218431
  2. Yazar: YUSUF AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT KAVAKLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Diyanet İşleri Başkanlığı, Hutbe, Hadîs, Tahrîc, Tahlil, Presidency of Religious Affairs, Khutbah, Hadith, and Sources of Hadithes, Critic
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada, aynı zamanda Hz. Peygamber'i her yönüyle topluma tanıtmayı amaç edinmiş olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, 2001-2004 yılları arasındaki Cum'a hutbelerinde kullandığı hadîslerin tetkiki konu alınmaktadır.Araştırmamızın ?giriş? bölümünde ?Diyanet İşleri Başkanlığı?, ?Hutbe?, ?Hadîs? ve ?Tahrîc? gibi temel kavramları çalışmada ifade ettiği önem açısından irdeledik.Birinci bölümde, Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluşu, Anayasal dayanağı, görevleri, hutbe kavramının tarihçesi ve günümüze kadar geçirdiği değişimlere değindik.İkinci bölümde hadisleri, Arapça metin ve tercümeleri ile hutbelerin yayım tarihlerine göre sıraladık; hadislerin tahriçlerini yaptık. Ayrıca 2001-2004 yılları arasında ki hutbe konularının ve hadîslerin genel bir değerlendirmesini ve tahlilini yapmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The Presidency of Religious Affairs took teaching every special features of the last prophet Mohammed to the people as a goal with this work. Another purpose of this work is scrutinizing the hadithes which published in 2001-2004 at the Friday prayers.At the Introduction of the work there is explaining about importance of The Presidency of Religious Affairs, Khutbah, Hadith, and Sources of Hadithes.At the first part of the work there are researches about The Presidency of Religious Affairs founding, constitutional basis, and duty. Also we mentioned the history of the concept ?Khutbah?, and the all improvements about the ?Khutbah? until now at the first part.At the second part of the work, there is a list of Arabic texts and translates of Hadithes. Also this list is prepared for all hadithes which published at the Khutbahes and we arranged them with their publishing time. There are researches about the sources of hadithes. In the same part of the work there is a general evaluation and the critic of the Khutbah topic?s and the hadithes which published in 2001-2004.