Flüt çalışmasından kaynaklanan bedensel sorunlar çerçevesinde geliştirilmiş bir 'flüt ısınma programı'
A flute warm-up programme developed through the framework of bodily problems stemming from flute practices
  1. Tez No: 218475
  2. Yazar: GÜLTEN CÜCEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜREV BERKİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Flüt, bedensel sorunlar, Dinamik Postür Analizi, Flüt Isınma Programı, egzersiz, Flute, bodily problems, dynamic posture analysis, flute warm-up programme, exercise
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, flüt çalışmasından kaynaklanan bedensel sorunları ortaya koymak ve özgün bir flüt ısınma programı geliştirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda 2005-2006 Öğretim Yılı itibariyle Lisans I., II., III. ve IV. sınıflarda öğrenim gören 26 flüt öğrencisine kapsamlı bir anket uygulanmış ve öğrencilerin örnek flüt performansları video kamera ile kaydedilmiştir. Anket sonucunda, öğrencilerin hemen tamamının bedensel sorunlar yaşamakta olduğu; ağrı, kasılma ve yorgunluğun, sorunlar arasında ilk üç sırada yer aldığı; boyun, sırt, sağ el 5. parmak, dudak ve belin en çok sorun yaşanan bedensel yapılar olduğu; en fazla çalışma sırasında ve çalışma sonrasında sorun yaşandığı ve sorunların temelinde ?bedensel ısınma yapmama? ve ?bedensel gevşeme yapmama?nın yattığı yönünde bulgulara ulaşılmış; uzman fizyoterapistlerce kamera çekimleri izlenerek yapılan Dinamik Postür Analizi sonuçları ise yaşanan bedensel sorunlarla paralellik göstermiştir. Bu bulgulardan hareketle, günlük flüt çalışması öncesinde uygulanmak üzere, Bedensel Isınma ve Flütle Isınma olmak üzere iki bölümden ve toplam 40 egzersizden oluşan, yaklaşık 17 dakikalık bir Flüt Isınma Programı (EK-4: Video CD formatı) oluşturulmuştur. Flüt Isınma Programı'nın flüt öğrencileri, eğitimcileri ve icracılarına önemli yararlar sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was designed so as to identify the bodily problems stemming from flute practices and to develop an original flute warm-up programme. For this purpose, 26 undergraduate students of the first, second, third, and fourth years of Gazi University, Department of Fine Arts? Education, Music Education Branch were given a survey in 2005-2006 academic year; and their performances were video recorded. In consequence, it was found that almost all of the students were suffering from physical problems, and that aches, tenseness and tiredness were the top three problems. Furthermore, neck, back, the 5th finger of the right hand, in lips and in waist were among the most frequently suffered health problems. It was further discovered that those problems had emerged during and after the performance most and that not doing bodily warm up or bodily cool down/relaxation, and allocating long time to flute warm up were the source of those problems. The results of the dynamic posture analyses that were performed by physiotherapists by examining the video records were parallel to the suffered problems. Based on the findings, a 17-minute Flute warm-up programme, also presented in Video CD format, composing 40 exercise moves and containing two parts (bodily warm up and warm up with flute) was designed to be implemented before daily flute practice. The flute warm-up programme is expected to be beneficial to flute learners, teachers and performers.