Coğrafya öğretmeni adaylarının ve coğrafya öğretmenlerinin toprak ve bitki örtüsü konularındaki yeterlilikleri ve bunları etkileyen faktörler
The qualification of geography teachers and geography teacher candidates on soil and vegetation cover and affectional factors
- Tez No: 218506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ ESER ÜNALDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Toprak, Bitki örtüsü, Öğretmen Yeterliliği, Soil, Vegetation Cover, Teacher Qualification
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma coğrafya öğretmeni adaylarının ve coğrafya öğretmenlerinin toprak ve bitki örtüsü konularındaki yeterlilik düzeylerini tespit etmek, yeterlilik düzeyini etkileyen faktörleri sorgulamak ve coğrafya öğretmenlerinin yeterlilik düzeyinin öğrenci başarısına etkilerini araştırmak amacıyla hazırlanmış bir çalışmadırAraştırmanın evreni coğrafya öğretmeni adayları ve coğrafya öğretmenleri ile ortaöğretim öğrencileridir. Örneklem olarak ise Ankara İli merkez ilçelerinde bulunan 10 resmi okul, 4 özel lise ve 15 dershane seçilmiştir. Bu kurumlardaki coğrafya öğretmenlerine anket ve test, öğrencilerine ise test soruları uygulanmıştır. Coğrafya öğretmeni adaylarının yeterliliklerini saptamak içinde Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi coğrafya bölümleri son sınıf öğrencilerine anket ve test uygulanmıştır.Araştırmaya veri toplamak amacıyla coğrafya öğretmeni adaylarına ve coğrafya öğretmenlerine 8 sorudan oluşan bir anket ile 30 sorudan oluşan bir test uygulanmıştır. Öğretmen yeterliliğinin öğrenci başarısına etkilerini sorgulamak amacıyla coğrafya öğretmenlerinin derse girdiği bir sınıftaki öğrencilerine de 30 sorudan oluşan test uygulanmıştır.Elde edilen veriler analiz edilirken birinci aşamada yüzde ve frekans dağılımları verilmiştir. İkinci aşamada ise coğrafya öğretmeni adayları ve coğrafya öğretmenlerinin ankete verdiği cevaplar ile testteki doğru sayıları arasındaki ilişkiler uygun SPSS analiz yöntemleri de kullanılarak p0,05).Bu çalışma sonucunda öğretmenler içinde özel kurumlarda çalışanların resmi kurumlarda çalışanlara göre daha yeterli oldukları görülmüştür. Bunun için resmi kurumlarda çalışan öğretmenlerin mesleki yeterliliklerinin artırılması için periyodik olarak hizmet içi eğitimler verilebilir ya da periyodik denetlemeler yapılabilir.Öğretmen adayları içinde de Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinden mezun olacak adayların Eğitim Fakültesi'nden mezun olacak adaylara göre daha yeterli oldukları görülmüştür. Bunu ortadan kaldırmak için ise eğitim fakültelerinde verilen alan dersleri tüm öğrenim dönemlerine yayılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This research is come to determine the qualification of the geography teachers and condidates on soil and vegetation cover, the evaluation of factors which effect the qualification and to research the effect of teacher qualification on student?s success.This research is composed of four main chapters as Introduction, Method, Diagnosis and Interpretation, Result and Suggestions.The population unıverse of this research is the geography teachers and candidates together with secondary education students. This survey is formed by 10 state hihgschool, 4 private school and 15 specialited courses.Test and survey applied on geography teacher, testquestions are applied on student in these establishments. Test and survey is applied to geography teacher condidates at senior class students of geography depertmant of Gazi Unıversity and Ankara Unıversıty for determination of qualificaiton of geography teacher candidates. Test composed of 30 question and survey composed of 8 questions is applied to geography teachers and candidates to establish data for this research. A test composed of 30 questions is applied to a class on which a geography teacher is employed.Frequency and percentage analysis are given in the first step of analysing the survey data. In the second stage the relation of answers to the survey of the geography teachers and candidates and the correct points is analysis with SPSS analysis methods in the range of p0,05). When workers in private associations had got 22,2 right average, workers in official associations had got 18 right average.3)A negative correlation is found between the class populations and correct points means is found in the analysis to find the relation between those two data (-0,468).4)A meaningfull deficiency is not found between the type of school and the correct points of the geography teachers (p>0,05).At the end of this study, it had seen that workers in private associations are more qualified than workers in official associations in all teachers. For this, to rise professional qualification in official associations had given periodic education in duty or made periodic made control.Also in teacher candidates, it had seen that the candidates which are graudated from Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi are more qualified than Education Faculty. To remove this, in Education Faculty open space lessons are spread on the education period.