İlköğretim II. kademede okuyan öğrencilerin televizyon reklamlarına ilişkin görüş ve davranışları (İstanbul ili Güngören ilçesi örneği)
The second grade primary students opinions and behaviours about tv commerials
  1. Tez No: 218507
  2. Yazar: FUNDA TEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİL NAZİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Reklamcılık, Education and Training, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci, Reklam ve Televizyon Reklamları, Student, Advertisement and Television Advertisement
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırma, ilköğretim II. kademede okuyan öğrencilerin televizyon reklamlarına ilişkin görüş ve davranışlarını saptamak amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Araştırma, İstanbul ilinin Güngören ilçesindeki okulların 6, 7 ve 8. sınıflarında 200'ü özel, 200'ü devlet okulunda okuyan toplam 400 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Anket formu ile elde edilen bilgiler tablolaştırılmış, özel ve devlet okulu değişkeni esas alınarak khi-kare testi ile kontrol edilmiştir. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.5 olarak kabul edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin %51.2'si erkek, %48.8'i kız olmak üzere toplam 400 kişidir. Öğrencilerin babalarının %25.3'ü üniversite mezunu iken annelerinin %9.0'ı üniversite mezunudur. Öğrencilerin babalarının çoğunluğu (%95.0) düzenli bir işte çalışırken, annelerinin yarıdan fazlası (%84.2) çalışmamaktadır. Özel ve devlet okullarına devam etme durumuna göre öğrencilerin 1 günde harcadıkları harçlık miktarı arasında önemli bir fark görülmemiştir (p>0.05).Araştırmaya katılan öğrencilerin evinde en az 1 tane televizyon bulunmaktadır. Devlet okuluna giden öğrenciler hafta sonları genellikle 3-4 saat televizyon izlerken, özel okula giden öğrenciler 1-2 saat televizyon izlemektedir (p0.05), sıkıcı ve gereksizdir (p0.05).Yapılan bu çalışma ile, öğrencilerin televizyona olan ilgileri, televizyon reklamları hakkındaki bilgileri ve televizyon reklamlarına karşı tutumları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been planned and carried out to determine the second grade primary students? opinions and behaviours about tv commerials. The study had been realized on 200 private and 200 government and total 400 students who are from 6th, 7th and 8th class of schools at Güngören district of Istanbul administrative province. For collecting data, public survey form has been used. The table has been done for collected data and controlled with khi-kare test based on private and government school variable. Meaningfulness level has been accepted as 0.5 on this research.According to the investigation results; 51.2 % of the 400 students are boys and 48.8 % of them are girls. 25.3 % of the students? fathers are graduated from a university, while 9.0 % of the students? mothers are graduated from a university. Majority of the students? fathers have a regular job (95.0%), while more than half of the students? mothers do not work in a job (84.2%). According to the attendance state to the governmental and private schools; it is come out that there is no considerable difference in their spend of pocket moneys? in one day (p>0.05)Students, who take part in the investigation; have at least one television in their home. Generally; students who go to the governmental school, watch television 3-4 hours in the weekend, while students go to the private school watch television 1-2 hours (p0.05) and ?they are boring and unnecessary? (p0.05)Through this investigation; students? interests to the television, their knowledge about television advertisements and also their manners to these advertisements are determined.