Hukuki açıdan internet bankacılığı
Internet banking according to law
- Tez No: 218555
- Danışmanlar: PROF.DR. LALE SİRMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Elektronik bankacılık, Internet bankacılıgı, Internet'de havale, Internet'te bankacılık islemleri, Internet bankacılıgı güvenligi, elektronik imza, Internet servis saglayıcı, Internet banking, electronic banking, electronic commerce, e-banking, electronic signature, Internet service provider, security of Internet banking
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Çalısmamızın konusu, ?elektronik bankacılık? üst kavramına giren ve tarafların (banka/müsteri) aynı anda ve/veya aynı yerde fiziksel olarak karsı karsıya gelmeksizin, Internet aracılıgıyla yaptıkları bankacılık islemleri olarak ifade edebilecegimiz ?Internet Bankacılıgı?dır. ?Hukukî Açıdan Internet Bankacılıgı? baslıgını tasıyan bu çalısmamızda, ?Giris? ile ?Sonuç? bölümleri dısında bes bölüm bulunmaktadır. Birinci bölüm, Internet bankacılıgı ile baglantılı temel kavramlara ayrılmaktadır. Bu baglamda, ilk olarak, teknik altyapıyı olusturan bilgisayar, Internet, elektronik posta, dünya çapında ag, web sitesi, alan adı ve sunucu gibi kavramlar üzerinde durulmaktadır. Daha sonra, elektronik ticaret ve elektronik ticaretin türleri hakkında bilgi verilmektedir. Çalısmamızın ikinci bölümünde Internet bankacılıgının tarihi gelisimi, tanımı, isleyis süreci ve Internet bankacılıgında müsterinin korunması üzerinde durulmaktadır. Bu bölümde, Internet bankacılıgında müsterinin korunması açısından Avrupa Birligi'nin 2002/65/EC sayılı ve 23 Eylül 2002 tarihli Finansal Hizmetlerin Mesafeli Sürümü Direktifi (Directive 2002/65/EC of the European Parliament and of the Council of 23 September 2002 concerning the distance marketing of consumer financial services and amending Council Directive 90/619/EEC and Directives 97/7/EC and 98/27/EC) ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un mesafeli sözlesmelere iliskin hükümlerine yer verilmektedir. Çalısmamızın üçüncü bölümü, Internet bankacılıgı hizmet sözlesmesinin tanımı, hukukî niteligi, kurulması, sekli ve sona ermesine ayrılmaktadır.Çalısmamızın dördüncü bölümünde ise, Internet bankacılıgında güvenlik ve tarafların yükümlülükleri konusu incelenmektedir. Söz konusu bölümde, Internet bankacılıgını tehdit eden unsurlar hakkında ayrıntılı bir sekilde bilgi verilmektedir. Çalısmamızın son bölümünü olusturan besinci bölüm, Internet bankacılıgında yapılan bankacılık islemlerine ayrılmaktadır. Söz konusu bölümde, Internet'te yapılabilen bankacılık islemleri kısaca açıklandıktan sonra, Internet'te müsteriler tarafından en çok yapılan havale islemi konusu hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is ?Internet banking?. There are five sections and an introduction part in my thesis. In the introduction part of the thesis is introduced and determined its content. The first section is about basic terms of Internet banking. Computer, Internet, e-mail, world wide web, web site, domain name and server are examined briefly in this section. Electronic commerce and electronic banking are also explained. The second part is about Internet banking history, definition, procedure and consumer protection in the Internet banking. Internet banking is defined as ?real? virtual banking which conducting banking transaction through the Internet network. In the third part, ?Internet banking services agreement? is examined. Internet banking services agreement may be defined as an agreement, which is concluded two parties, namely customer and bank, whereby the bank grants or promises to the customer to give .all banking services except drawing money over the Internet branch. Fourth part of the the thesis is about the security of Internet banking and the liabilities of parts. The security of Internet banking is threatened by hackers, crackers, joyriders, vandals and spies. The transactions which are available in the Internet banking are explained in the last part of the thesis. Customers may use Internet branch services to transfer funds, toopen accounts, obtain current balance information about their accounts, make payments including bill and tax, apply for loans etc.