Kara para aklama ve Türkiye boyutu
Money launderi̇ng and Turkey dimension
- Tez No: 472321
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PELİN PASİN COWLEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kara Para Aklama, Küreselleşme, İnternet Bankacılığı, Kara Para, Türkiye, Money Laundering, Globalization, Online Banking, Black Money, Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kara para aklama, ülkelerin hem hukuki hem de iktisadi açıdan yozlaşmasına sebep olduğundan önemi gittikçe artan bir konudur. Günümüzde gelişen teknoloji ve küreselleşme ile birlikte internet bankacılığının hız kazanması, kara para aklama faaliyetlerini arttırmaktadır. Yoğun işlemler sonucunda mali sisteme enjekte edilen bu paralar ülkeler üzerinde sosyal, ekonomik ve siyasi yönden olumsuz izler bırakmaktadır. Bu alanda alınan ulusal ve uluslararası önlemler kara para aklamayla etkin mücadelede yetersiz kalmaktadır. Yapılan çalışmalar doğrultusunda, aklanan kara paranın sadece çok az bir kısmı tespit edilebilmektedir. Bu da kara para kaynaklarının büyüklüğüne ilişkin önemi ciddi bir biçimde artırmaktadır. Kara paranın büyüklüğüne ilişkin uluslararası alanda pek çok çalışma yapılmış ve bazı yöntemler geliştirilmiştir. Kesin bir sonuç elde edilmesi güç olsa da yapılan çalışmalar, dünya çapında aklanan kara para boyutunun öneminin anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. Bu amaçla çalışmada; dünyada en yüksek kara para kaynağına sahip 20 ülkenin Türkiye'ye aklamak için gönderdiği tahmini kara para miktarı değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Money laundering is an important issue that causes degeneration of countries legally and economically. In recent years online banking has grown rapidly with advances in technology and globalization which has led to an increase in money laundering operations. The black money that is injected into countries' economies after various laundering operations has a negative effect on them socially, economically and politically. So far, the national and international measures taken to prevent money laundering has been insufficient. Only a very small percentage of the laundered money can be detected by current measures. This has seriously increased the importance of understanding how much black money there is. There have been numerous studies about how to determine the total amount of black money internationally and various methods have been developed for this purpose. Although obtaining exact numbers is difficult the predictions offered by these studies help us to understand the extent of the laundered money all over the world. In this study we attempt to estimate the amount of money that is sent to Turkey from 20 countries which are.