Türkiye ve Almanya'daki halkla ilişkiler eğitiminin karşılaştırılması ve Türkiye için yeni bir model önerisi
The comparison of public relations education in Turkey and Germany and a new model suggestion for Turkey
- Tez No: 218646
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET FİDAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Halkla İlişkiler, Education and Training, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler Eğitimi, Ders Programları, Education, Public Relations, Public Relations Education, Schedule
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Halkla ilişkiler bir bilgi işidir. Bilginin üretilmesinde, dağıtımında, değişimde, depolanmasında önemli bir yeri vardır. Bu bilgi çağında halkla ilişkiler önemli rol oynamaktadır. Halkla ilişkiler eğitimini bilimsel bir temele oturtmak, ileriye dönük halkla ilişkiler çalışmalarından haberdar olmak bunları uygulamaya koymak ve bireyleri mesleğe yetiştirirken yenilikleri de ders programlarına ekleyerek onları mesleğe hazırlamak iyi bir halkla ilişkiler eğitimi vermek için önem arz etmektedir.Çalışmamızda Türkiye ve Almanya'daki eğitim sistemi özellikle de halkla ilişkiler eğitimi hakkında bilgi verilmiştir. Amacımız Türkiye ve Almanya'daki Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünde okutulan ders programlarını inceleyerek her iki ülke içinde geçerli olabilecek ve öğrencileri iş hayatında destekleyecek ve onlara günümüz yaklaşımlarında yol gösterecek çıkarımlar elde etmektir.Bu nedenle Türkiye ve Almanya'dan kotalı örnekleme yöntemiyle üçer üniversite seçilmiş ve bu üniversitelerin kuram ve uygulamalı eğitimleri incelemeye alınmıştır. Bu inceleme içerisinde öğrencilere anket uygulanmış, öğretim görevlileri ile görüşmeye gidilmiş ve bizzat üniversiteler ziyaret edilerek mevcut durum hakkında bilgi alınarak bu üniversitelerin ders programları incelenmiş ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda yeni bir halkla ilişkiler ders programı için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Public Relations is acting with information, it has an important place by producing, distributing, changing, storing and by revulating of informations. In this information time Public Relations plays an important role To get a scientific base in Public Relations Education, to have information about the Works of Public Relations and to set the new innovation in schedules of Public Relations departments is very important for the who get the education of Public Relations.In this work we try to give information about the education systems of Turkey and Germany particularly about Public Relations Education. Our aim is to get inferences for the both countries with examine the Public Relations schedules of Turkey and Germany, the inferences should champion the approach of the business area of students.Therefore we choose with qouta sampling three university. We examine these universities with their theory and practice education. In this research we apply public survey to students, made interviews with lecturer and we visited this universities to get information about their Public Relations education and their schedules in Public Relations departments. As a result of the research we try to purpose a new Public Relations schedule for the Public Relations Education in Turkey.