Fıkıhda lehv (oyun ve eğlence)
Lehv ( game and entertainment) in canon law
- Tez No: 218771
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TEKİN GÖKMENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Islamic Law, Lehv, Game, Entertainment
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Lehv Arapça bir kelimedir ve kapsam olarak oyun ve eğlenceyi içerir. ?Kişiyi ilgilendiği bir şeyden alıkoyan her şey? diye tanımlayabileceğimiz lehv, düğün, merasim, musiki, kumar olan-olmayan oyunlar, bedelli-bedelsiz oyunlar, atıcılık, binicilik, güreş ve bunlar gibi birçok oyun ve eğlence türünü bünyesinde barındırır.Hz. Peygamber (sav) zamanında pek yaygın olmayan lehv, günümüze yaklaştıkça hem çeşitlilik göstermiş hem de devlet eliyle destek görerek bir sektör haline gelmiştir. İslam hukuku alimleri bu konuda farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. Genel olarak meşru bir amaca hizmet eden lehv mübah, kişiyi aslî görevlerinden alıkoyan ve günaha sevk eden lehv ise haram kabul edilmiştir. Bu anlamda mûsikî konusu da çok tartışılmakla birlikte belli kriterlerle mübah kabul edilmiştir.Anahtar Kelimeler; İslam Hukuku, Lehv, Oyun, Eğlence.
Özet (Çeviri)
Lehv ( Game and Entertainment) in Canon LawLehv is an Arabic word and in content, it includes game and entertainment. Lehv described as ? everything that restrains the individual from he interested in? and includes many kinds of games like wedding, ceremony, musical, games which are gambling or not, games which have values or not, shooting, riding, wrestling.Lehv which was not common in Hz. Prophet (sav) ` s reign had become a sector either by varying in some kinds and receiving support by the government from past to present. Intellectuals of Islamic Law put forward some different ideas about that. In general, lehv that serves for legitimate purpose accepted as permissable and levh which restrain the individual from his legal duties are called forbidden by religion. In this respect, with its speculations, musicals was also considered as permissable according to specific criterias.