Kızılcahamam Kocaçay vadisinin diurnal lepidopterlerinin ekolojisi ve faunası
- Tez No: 21886
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖMER KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Lepidoptera, diurnal, Ankara, Kızıl cahamam, Kocaçay, ekol6ji, fauna, Lepidoptera, diurnal, Ankara, Kızılcahamam, Kocaçay, ecology, fauna
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
KIZILCAHAMAM KOCAÇAY VADÎSÎNÎN DÎURNAL LEPlDOPTERLERÎNÎN EKOLOJİSİ VE FAUNASI ÖZET Çalışma alanı Kızılcahamam kazasının yaklaşık 5 km güneybatısında olup, Kocaçay deresi kıyılarını ve vadinin 800-1600m yüksekliklerdeki yamaçlarını içine alır. 1991 yılında Nisan-Eylül aylarında yapılan arazi çalışmalarında inceleme materyali olarak 18 Lepidoptera familya sı içerisinde 147 türe ait toplam 1192 ergin örnek toplanmıştır. Literatürde konu ile ilgili 40 yazara ait toplam 69 yayın tesbit edilmiş ve bu çalışmada değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulgular bölümünde türlerin ekolojik özel likleri tablo şeklinde belirtilmiş, erginlerin besin bitki leri, var ise diğer tabii besin maddeleri liste halinde ve rilmiş, habitatları tanımlanmış, fenolojik bilgiler ve yıl lık generasyon sayıları belirtilmiştir. incelenen materyal birey sayısı ile birlikte toplama bilgileri, yani lokalite, yükseklik ve toplama tarihi şeklinde verilmiştir. Bulgular faunistik ve ekolojik açıdan tartışılmıştır. Toplam 147 tür Kocaçay vadisi faunası, 26 tür Kızılcahamam faunası, 2 tür ise Ankara faunası için yeni kayıttır. Eko lojik olarak tesbit edilen hemen bütün bulgular çalışma a- lanı için yenidir. Bazı floristik ve vejetasyonla ilgili yayınlardaki temel bilgiler dikkate alınarak lepidopter ha- bitatlarının ait olabileceği yüksek kategorilerdeki fito- sosyolojik sintaksonlar teklif edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The studying area is about 5 km south-west of the city Kızılcahamam, and covers the shores of Kocaçay river as well as the slopes of the valley between the altitudes 800m and 1600m. In the year of 1991, during the field studies, made between the months April-September, totally 1192 adult specimens were collected as examination material, which belong to 147 species in 18 lepidopterous families. In the literature, totally 69 related publications of 40 authors were found and evaluated in this study. In the chapter of the results, the ecological features of the species are given in the form of a table; the food- plants, if present other subjects of natural nutritions of the adults are listed; their habitats are described; pheno- logical data and the annual generations are presented. The material examined is explained as the numbers of the individuals captured, with their collecting data, i.e., names of the localities, their altitudes and dates. The results are discussed from the faunistical and eco logical standpoints. Totally 147 species are recorded as new to the fauna of Kocaçay, of which 26 species new to Kı zılcahamam, and 2 species new to the fauna of Ankara Prov ince. Ecologically, almost all recorded data are new to the studying area. The possible phytosociological syntaxa of the Lepidoptera habitats are proposed at higher catego ries, taking some, basic informations of the publications on the vegetation and the flora into consideration.