Okul öncesi çağı klasik fenilketonürili çocukların malnütrisyon durumunun saptanması
Determination of malnutrition status of preschool children with classical phenylketonuria
- Tez No: 218913
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ŞANLIER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Ev Ekonomisi, Nutrition and Dietetics, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Fenilketonüri, malnütrisyon, fenilalanin
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bakırel, N.A., Okul öncesi çağı klasik fenilketonürili çocukların malnütrisyon durumunun saptanması, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2007. Bu araştırma; düzenli diyet tedavisi altında olan okul öncesi çağı klasik fenilketonürili hastaların besin alımları, büyüme durumları ve malnütrisyon durumunun saptanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Metabolizma ve Beslenme Ünitesi tarafından klasik fenilketonüri tanısı alarak Beslenme ve Diyet Bölümü ile birlikte diyet tedavisiyle izlenmeye başlanmış, yaşları 1-6 yıl arasında değişen 70 çocuk araştırma kapsamına alınmıştır. Fenilketonürili çocuklara ait tanımlayıcı bilgiler, çocukların hastalığına ait bilgiler ve beslenme alışkanlıkları yüzyüze görüşme tekniği ile anket uygulanarak toplanmıştır. Beslenme durumunu saptamak amacıyla 24 saatlik besin tüketim kaydı ile birlikte çocukların bazı antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy uzunluğu, üst orta kol çevresi, baş çevresi) ve biyokimyasal değerleri alınmıştır. Malnütrisyonun değerlendirilmesi için çocukların ?yaşa göre boy?, ?boya göre ağırlık? ve ?yaşa göre ağırlık? Z-skor değerleri hesaplanmıştır. Bu hesaplamalar yapılırken yaşa ve cinsiyete göre hesaplanmış olan ?National Center for Health Statistics/Center for Diseases Control/World Health Organization (NCHS/CDC/WHO)? referans değerleri kullanılmıştır. Yaşa göre boy ?kronik malnutrisyonun? un bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Çocukların yaşa göre boy uzunluğu (kısa) Z-skorlarına ve persentillerine bakıldığında sırasıyla 1-3 yaş grubunda çocukların % 18.2 ve % 22.7'si , 4-6 yaş grubu çocukların ise % 30.8'i ve % 46.2'si kronik malnutrisyonlu (?-2 SD, 0.05), B12 vitamini ve posanın önerilen miktardan (DRI) az alınması istatistiksel açıdan önemlidir (p0.05). Beslenme alışkanlıklarını iyileştirmek ve yaşamlarının ileri dönemlerinde sağlıklarını koruyabilmek için fenilketonürili çocukların ve ailelerinin yeterli ve dengeli beslenme konusunda eğitilmelerinin yararlı olacağı kanısına varılmıştır. Kısıtlı diyet tedavisi ile beslenen PKU'lu çocukların büyüme ve gelişimleri sıkı takip edilmeli, rutin biyokimyasal değerlendirmeleri yapılıp yeterli ve dengeli beslenme durumlarının sağlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Bakırel, N.A., Determination of malnutrition status of preschool children with classical phenylketonuria. Gazi University Institute of Educational Sciences. Msc Thesis in Department of Household Economy and Nutrition Education, Ankara, 2007. The aim of this study to evaluate nutrient intakes, physical growth and malnutrition status of preschool children with clasical phenylketonuria undergoing nutritional management. This study was planned and conducted on 70 children with phenylketonuria between the age of 1-7 treated at the Hacettepe University İhsan Doğramacı Children?s Hospital?s Department of Metabolism and Dietetics. The general information, statusof the illness and nutrition habits of the patients were obtained with face to face contact and using a questionnaire. The nutritional status of phenylketonuric children was assessed by a 24 hour diet consumption recall with antropometric measurements ( weight, height, head circumference, mid upper arm circumference) and biochemical parameters. Malnutrition status of the children was assessed by the measurement of ?height for age?, ?weight for height? and ?weight for age?. Age and gender specific ?National Center for Health Statistics/Center for Diseases Control/World Health Organization (NCHS/CDC/WHO)? reference categories were used. ?Height for ages? reflects achieved linear growth and its deficits indicate long term, chronic inadequacies of nutrition. We evaluated the chronic malnutrition status (?-2 SD, 0.05) , vitamine D (p>0.05), the vitamine B12 (p0.05) are taken higher than dietary reference intakes the of the children aged 4-6 years.