6-16 yaş okul çağı kekeme çocuklarda kekemelik tedavisine ek olarak müzik eğitiminin ritim algısı ve tedavi sürecine etkisi
In addition to stuttering children's stuttering treatment of 6 to 16 years old school children, the effect of music education on rhythm perception and therapy process
- Tez No: 494621
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kulak Burun ve Boğaz, Education and Training, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kekemelik, Kekemelik Tedavisi, Müzik Eğitimi, Ritim Algısı, Stuttering, Stuttering Treatment, Music Education, Perception of Rhythm
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
6-16 yaş okul çağı kekeme çocuklara verilen müzik eğitiminin çocukların ritim duygusunu geliştirmesi ve bunu takiben konuşma ritimlerininin düzenlenmesi dolasıyla daha akıcı ve doğal konuşma sağlanması amaçlanmıştır. Ayrıca, gruplar halinde verilen müzik dersleriyle, çocuğun içinde bulunduğu stres ortamından uzaklaşması, daha sosyal hale gelmesi, topluluk içinde daha rahat söz alması ve tedavi sürecini daha verimli hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Foniatri birimine kekemelik tedavisi için başvuran gönüllülerden araştırma koşullarına uygun olanlar seçilerek yürütülmüştür.Araştırmaya 6-16 yaş arası toplam 39 çocuk katılmıştır. Bu çocukların 15' i akıcı konuşmaya sahip ve 24'ü kekemedir.Bu kekeme çocuklar randomizasyon yöntemiyle iki gruba ayrılarak 1. Gruba sadece kekemelik tedavisi, 2. Gruba ise kekemelik tedavisine ek olarak müzik eğitimi verilmiştir. Müzik eğitimi kapsamında çocuklar solfej, ritim ve perküsyon v.b. dersler almıştır. Sadece konuşma terapisi verilen kekeme çocuklar ile konuşma terapisine ek olarak müzik eğitimi verilen kekeme çocuklarda ritim algısı ve tedavi sürecindeki değişikliklerin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması KEŞİDA-4 ve Ritim Algı Testi kullanılarak yapılmış sonuçlar akıcı konuşmaya sahip çocuklardan oluşan 3. Grup ilekarşılaştırılmıştır. Çalışmaya katılan 1. Grup ve 2. Grubu tedavi öncesi ve tedavi sonrası KEŞİDA-4 toplam puanları, KEŞİDA-4 alt ölçekleri ve Ritim Algı Testi sonuçları kendi arasında ve akıcı konuşmaya sahip çocukların yer aldığı 3. Grup ile karşılaştırılmıştır ve KEŞİDA-4 alt ölçeklerinde ve Ritim Algı Testi'sonuçlarında farklılıklar bulunmuştur. Dolayısıyla çocukların müzik eğitimi alması çocukların müziğe farkındalığını sağladığını ve çocukların ritim algısını arttırdığını söyleyebiliriz. Sonuç olarak; kekeme bireylere klasik tedavilereek olarak bu konuda uzman kişilerce müzik eğitimi verilmesi bireylerin daha akıcı konuşmaya ve en önemlisi her anlamda daha doğal bir konuşmaya sahip olmasına, ritim algısını kuvvetlendirmeye,tedavi sürecine daha istekli ve düzeli bir şekilde katılmasına, grup eğitimleriyle daha fazla sosyalleşmelerine katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is aimed that musical education given to school stuttering children aged 6-16 years develops the rhythm sensation of the children, followed by the arrangement of the speech rhythms to provide more fluent and natural speech. In addition, with the music lessons given in groups, it is aimed to get away from the stress environment of the child, to become more social, to get more comfortable speech in the community and to make the treatment process more efficient. The research was carried out by choosing volunteers who applied for stuttering treatment to the Phoniatry Unit of the Department of Otorhinolaryngology, Ege University Medical Faculty.A total of 39 children aged 6 to 16 years participated in the research. Of these children, 15 have fluent speech and 24 are stuttering.These stuttering children were separated into two groups by randomization method and the first group was treated only with stuttering and the second group was given music education in addition to the stuttering treatment.In the scope of music education, children have taken solfege, rhythm and percussion.In addition to talking therapy with stuttering children who were given only speech therapy, the evaluation and comparison of rhythm perception and changes in the treatment process in stuttering children who were given music education was done using SSI-4 and Rhythm Perception Test. The results were compared with the third group of children with fluent speech.Groups 1 and 2 participating in the study compared the total scores of SSI-4 and SSI-4 subscales and the Rhythm Perception Test before and after treatment and compared with the third group of children with fluent speech. Group 1 and Group 2 participated in the study were compared before and after treatment with total scores of SSI-4, SSI-4 subscales and Rhythm Perception Test between themselves and with the 3. group. As a result, differences were found in the SSI-4 subscales and the Rhythm Perception Test results.Therefore, we can say that children's music education gives children awareness of music and increases children's rhythm perception. As a result; the provision of music education to stuttering individuals in addition to classical treatments contributes to the socialization of the group with more training to make the individuals more fluent and most importantly to have a more natural speech in every sense, more willing and straightforward to the treatment process.