Ortaöğretim coğrafya derslerinin ulusal bilinç oluşturması açısından değerlendirilmesi
Evaluation of secondary education geography lesson in terms of developing national conciousness
- Tez No: 218936
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERVET KARABAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya Eğitimi, Ulusal Bilinç, Jeopolitik, Coğrafi Bilinç, Nation, National consciousness, Geopolitical, Geographical consciousness
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Ortaöğretim coğrafya derslerinin, öğrencilerde ulusal bilinç oluşturma yeterliliğinin değerlendirildiği çalışmada; evren olarak Türkiye'deki ortaöğretim kurumları, örneklem olarak Türkiye'nin değişik bölgelerinde yer alan sekiz ortaöğretim kurumunda bulunan 537 öğrenci alınmıştır.Örencilerin, ulusal bilinç düzeyini ölçeceği düşünülen anket çalışması yapılmış, elde edilen veriler frekans dağılımı ve yüzde olarak belirtilmiştir. Yine öğrencilerin ulusal bilinç anlamında görüş farklılıkları okul türleri , alan türleri, sınıf seviyeleri göz önünde bulundurularak karşılaştırmalar yapılmıştır.Belirtilen gruplar arasında farklılıklar olup olmadığı; tek-faktörlü varyans analizi ile kontrol edilmiştir. Araştırmada anlamlılık dizeyi 0,5 olarak kabul edilmiştir.Araştırma sonucunda:1) Ortaöğretim kurumlarındaki öğrenciler genel olarak ulusal bilince maddi altyapı oluşturamamaktadırlar.2) Ülkemizin özel konumunun yeterince bilincinde değildirler.3) Küreselleşme ulus devlet etkileşimini yeterince analiz edememektedirler.4) Doğal kaynak kullanımı, çevre bilincini, geri dönüşüm ürünleri nüfus ve beyin göçü, ormanlar, madenler konularını ulusal bilinç ile ilişkilendirememektedirler.Araştırma sonunda ortaya çıkan sorunlara dayalı olarak araştırmacı tarafından ortaya konulan önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study that the efficiency of secondary education geography lesson has been evaluated within the context of developing national consciousness for students, the universe has been taken as the secondary education schools (high schools) in Turkey and the sample has been composed of 537 students in eight secondary education schools placed in different regions of Turkey.A survey which has been assumed to be tested the level of national consciousness has been applied to the students, and data obtained from this survey have been stated as frequency distribution and percent. In addition, comparisons have been made related to the different views of students for national consciousness taking into account of gender, type of school and study field, level of grade.The fact that there is no difference between the determined groups has been controlled by single factor variance analysis. The significance level of the study has been accepted as 0.05.As a result of the research, the following findings have been obtained:1-The students in secondary education schools generally could not have developed a physical background for national consciousness.2-They are not conscious of geopolitical position of our country adequately.3-Globalism cannot make analysis of nation-state interaction sufficiently.4-They cannot associate subjects such as usage of natural resources, environmental consciousness, recycling products, population, and brain drain, forests, mines with national consciousness.At the end of the study, suggestions which have been introduced by the researcher based on the problems arose have been taken place.