Orff yaklaşımına dayalı etkinliklerin ilköğretim beşinci sınıf müzik dersinde uygulanışı ve öğrencilerin müziksel-ritmik zeka düzeyleri üzerine etkisi
Practising the activities based on Orff Approach on primary school fifth class music program and their effects on the students' musical-rhythmic intelligences
- Tez No: 218935
- Danışmanlar: DOÇ. MEHLİKA DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Orff Yaklaşımı, Müziksel Ritmik Zeka
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada, Orff Yaklaşımı' na dayalı etkinliklerin, ilköğretim beşinci sınıf derslerinde uygulanışının, öğrencilerin müziksel-ritmik zeka düzeylerine etkisi incelenmiştir.Araştırma, Bayburt İli Aydıntepe İlçesi Şehit Erdal Eraslan İlköğretim Okulu (20 kişiden oluşan) beşinci sınıf öğrencileri üzerinde yapılmıştır.Araştırmada öğrencilerin çoklu zeka düzeylerini ölçmek için 1992 yılında Sue Teele tarafından geliştirilen `TIMI (Teele Inventory of Multiple Intelligences)', `Teele Çoklu Zeka Testi' kullanılmıştır.Araştırmada, elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS (Statistical Package for Social Science) paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiş ve sayısal veriler oluşturulmuştur.Araştırma 20 öğrenciden oluşan (Şehit Erdal Eraslan İlköğretim Okulu beşinci sınıf öğrencileri) deney grubu ile sürdürülmüştür. Altı hafta süren çalışmada, deney grubuyla işlenen müzik derslerinde yaparak-yaşayarak öğrenme temelli öğretim yaklaşımı olan, ritim eğitimini ve doğaçlamayı esas alarak kendini yapılandıran, Orff Yaklaşımına dayalı ders etkinlikleri uygulanmıştır.Araştırma sonucunda, Orff Yaklaşımına dayalı etkinliklerle müzik derslerinin işlendiği deney grubu öğrencilerinin müziksel-ritmik zekalarının gelişimi açısından, grup lehine anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır.Bilim Kodu: Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet (Çeviri)
In this researh, how the students' musical-rhytmic inteligences are affected from the practising the activities based on ORFF Aproach for primary school fifth class courses was searched.The research was carried on the fifth class students (containing 20 students) from Aydıntepe Şehit Erdal Eraslan Primary School in Bayburt.In this research, `Teele Inventory of Multiple Intelligences? which was developed by Sue Teele in 1992 in order to define the students' level of multiple intelligences was carried out.Statistical analysis of data attained from the research was realized by using SPSS (Statistical Package for Social Science) package program and the numerical data were prepared.The research was carried out with the experiment group consisting of 20 students ( fifth class students of Şehit Erdal Eraslan Primary School).It lasted for six weeks.The lesson activities based on ORFF Aproach, which is a teaching aproach based on learning by practising-experiencing and also configures itself by taking basis the rhytym education and improvisation, were carried out in the music lessons hold with the experiment group.At the end of the research, it is seen that there are some remarkable differences in favour of the group with whom music lessons were carried out according to the ORFF Aproach in aspect from the development of experiment group students' musical-rhythmic intelligences.Science Code :Mainscience Brunch Of Fine Arts Teaching Science Brunch Of Music TeachingKey Words : Orff Approach, Musical-Rhythmic IntelligenceNumberofpages : 93Thesis Director : Doç. Mehlika DÜNDAR