Ortaöğretim tarih derslerinde yapılandırmacı öğretim yaklaşımıyla modellendirilmiş etkinliklerin öğrencilerin kavram kazanma düzeylerine etkisi
In secondary education history lessons the effect of activities that have been modelled with constructivist teaching approach on the concept acquisition of students
- Tez No: 219031
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tarih Öğretimi, Yapılandırmacı Öğretim Yaklaşımı, Etkinlik, Kavram Kazanma
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmada, tarih öğretiminde yapılandırmacı yaklaşımla modellendirilmiş etkinliklerin öğrencilerin kavram kazanma düzeylerine etkisi, geleneksel öğretim yöntemiyle karşılaştırılarak incelenmiştir.Araştırmanın uygulaması 2006?2007 öğretim yılı ikinci döneminde, Rize Merkez Hasan Sağır Lisesinde deney ve kontrol gurupları olmak üzere toplam 150 lise son sınıf öğrencisinden oluşan örneklem üzerinde yapılmıştır. Araştırmada, öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır.Araştırmada T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi müfredat programında yer alan Atatürk İlkeleri konusu deney grubunda yapılandırmacı yaklaşımla geliştirilmiş etkinlikler kullanılarak, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemiyle işlenmiştir.Araştırmanın verileri, ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi konularından Atatürk İlkeleriyle ilgili çıkmış sorulardan oluşan Başarı Testi (öntest) ve (sontest) ile toplanmıştır.Araştırmanın alt problemlerine ilişkin bulgular SPSS programından yararlanılarak bağımsız t-testi ile analiz edilmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda tarih öğretiminde yapılandırmacı yaklaşımla geliştirilmiş etkinliklerle öğrenim gören öğrencilerin, Atatürk İlkelerini kavram olarak kazanma düzeyi geleneksel öğretim yöntemiyle öğrenim gören öğrencilerden daha yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the effect of activities which were developed by constructivist method in teaching History to students? concept gaining levels is examined by comparing with the traditional method.The subject of this study are 150 high school senior students consisting of experiment and control grops at Hasan Sağır High Scholl. In the study pre-test, final-test and control-grouped experimental figure have been used.Principles of Atatürk taking place in the principles of Atatürk and the History of Revolutions of Turkish Republic Curriculum is studies by using the activities developed by constructivist method in tehe experiment group and by the traditional teaching method in control group.The data is collected by means of a pre-test consisting of the topics before the above mentioned topics and a final test about them. The data referring to the secondary problems of our study is evaluated by using an SPSS programme. The results clearly indicate that the students who have been taught by activities which were developed by constructivist method in history lesson are more successful in gaining Principles of Atatürk as a concept than ones who have gone through a traditional education.Key Words : Teaching of history , constructivist teaching method,activities, concept acquisition.Number Of Pages: 185Adviser : Yrd. Doç. Dr. Muhammet Şahin