Televizyon haberlerinde etik:Karşılaştırmalı haber içerik analizleri
Ethic in television news: Relative news content analysis
  1. Tez No: 219082
  2. Yazar: SERDAR ÇİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERGÜN YOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: haber, televizyon, etik, news, television, ethic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Çalısmanın ilk bölümünde haber kavramlarının nitelikleri ve haber degerleri ortaya konulmustur. kinci bölümde haber kavramı özellestirilerek televizyon haberciliginin gelisimi, yapım süreci ve temel özellikleri belirtildikten sonra, çalısmanın bir diger önemli kavramı etik, ahlak kavramı ile karsılastırılarak ve mesleki etik çerçevesinde özellestirilerek ele alınmıstır. Etik ve televizyon haberciligi kavramlarına açıklık getirildikten sonra televizyon haberlerinde karsılasılan etik sorunlar irdelenmistir. Son bölümde ulusal yayın yapan üç televizyon kurulusunun ana haber bültenlerine içerik çözümlemesi uygulanarak, yayıncı kurulusların etik ilkelere yaklasımı degerlendirilmistir. Kanalların etik ilkeleri ihlal ettiginin gözlendigi bu çalısmada literatür taraması ve içerik analizi yöntemleri uygulanmıstır.
Özet (Çeviri)
In the first chapter of study attribute of news and values of news are displayed. In the second chapter of study news are specialized on television news and upswing, making process and basic properties of television news are discussed. Ethic which is the other important concept of study is compared with casuist and defined according to occupational media ethic. After defining ethic and television news concepts the ethic matters on television news are discussed. In the last chapter, studied on main news bulletins of three national television channel for confirming their approach to ethic principles by using content analysis method. We observed trespassing of ethic principles by television channels in our study in which we used literature and content analysis method.