Bilişsel değerlendirme sistemi'nin (CAS) 9 yas grubu için ön norm çalışması ve üstün zekâlı ve yeteneklilerin bilişsel değerlendirilmesi
Pre-norm study of cognitive assesment system (CAS)for 9 year old children and cognitive assesment of gifted and talented children
- Tez No: 219083
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT DAVASLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: PASS Teorisi, Bilissel Degerlendirme Sistemi (CAS), Nöropsikolojik Degerlendirme Araçları, Üstün Zekâlı Çocuklar, PASS Theory, Cognitive Assessment System (CAS), Neuropsychological Assessment Tools, Gifted Children
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Üstün Zekalıların Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 351
Özet
Bu arastırmada, J. A. Naglieri ve J. P. Das (1997) tarafından gelistirilmis vePASS teorisine dayalı nöropsikolojik bir degerlendirme aracı olan Bilissel DegerlendirmeSistemi (Cognitive Assessment System ? CAS) tanıtılarak, söz konusu ölçegin 9yasında olan Türk ögrencileri üzerinde güvenirlik, geçerlik ve ön norm çalısmalarıgerçeklestirilmistir. Ayrıca testin 9 yas grubu için Türkiye ön normları elde edildiktensonra zeka bölümü açısından normal dagılım içerisinde yer alan ögrenciler ile üstünzekalı ve yetenekli olan ögrencilerin testten aldıkları puanlar karsılastırılmıstır.Arastırmanın örneklemini, stanbul ilinde üç farklı sosyo-ekonomik ve kültüreldüzeyi temsil ettigi düsünülen egitim kurumlarındaki 207 ögrenci olusturmustur. Ayrıcanormal zekâ dagılımında bulunan ögrencilerle üstün zekâlı ögrencilerin BilisselDegerlendirme Sistemi Ölçegi'nde (CAS) elde ettikleri puanları karsılastırırken T.C.Beyazıt lkögretim Okulu'nun 4. sınıf düzeyinde ögrenim gören üstün zekâlıögrencilerden 30 tanesi arastırmaya katılmıstır. 9 yasındaki ögrencilerin olusturdugubu örnekleme Bilissel Degerlendirme Sistemi (CAS) bireysel olarak uygulanmıstır.Arastırmada verilerin çözümü ve yorumunda, güvenirlik çalısmaları için testtekrartest güvenirlik katsayıları, iç tutarlılık katsayıları ve ölçmenin standart hatadegerleri belirlenmistir. Geçerlik çalısmalarında; içerik, yapı ve kriter geçerligi islemleriyapılmıstır. Bunların yanı sıra demografik özelliklere iliskin verilerin analizinde tekyönlü varyans analizi (One ? Way ANOVA) ve Post- Hoc LSD testi istatistik islemlerikullanılmıstır. Ön norm çalısması için ise; Skewness ve Kurtosis yöntemlerikullanılmıstır. Sonuçlar SPSS Sosyal Bilimler statistik Programı ile degerlendirilmistir.Arastırma sonucunda, Bilissel Degerlendirme Sistemi'nin (CAS) güvenilir vegeçerli bir degerlendirme aracı oldugu saptanmıstır. Elde edilen ön normdegerlerinin Amerika örneklemi ile benzer oldugu belirlenmistir.Ülkemizde kullanılan ve standardizasyonu yapılmıs olan nöropsikolojikdegerlendirme araçlarının yetersizligi üzerinde durulmus ve özellikle çocuklar içinsöz konusu degerlendirme araçlarının gelistirilmesi ve standardizasyonlarınınyapılmasının önemi tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
The basis of this research is to make known the Cognitive AssessmentSystem (CAS) -a neuropsychological assessment system that rests on PASSTheory- which was developed by Jack A. Naglieri and J. P. Das (1997), and to applythe reliability, validity and pre-norm studies of this system on Turkish children whoare 9 years of age. Another purpose of the study is to compare the results of giftedand talented children with the results of normal children once the pre-norm resultsfor the 9 year old group of the Turkish children are obtained.The sampling of the study is composed of 207 children coming from schoolsthat represent the three different socio-economical and cultural levels of Istanbul. 30gifted 4th grade students of T.C. Beyazit Primary School has been involved in thisresearch in order to compare the Cognitive Assessment System (CAS) scores ofstudents with a normal IQ and scores of gifted students. Cognitive AssessmentSystem (CAS) has been applied individually to this sample of nine year old students.In the data analyses, for the reliability studies test-retest reliabilitycoefficients, content validity coefficients and standard deviation have been identified.In the validity studies, content validity, construct validity and criterion validityprocedures have been carried out. Moreover, in the analysis of the data concerningdemographic features, statistical processes of One-Way Anova and Post-Hoc LSDtests have been used. For the pre-norm study Skewness and Kurtosis methodshave been used. The results have been evaluated by the SPSS Social SciencesStatistical Program.The results of the research reveal that Cognitive Assessment System(CAS) is a reliable and valid means. The pre-norm results also indicate a similaritywith the American samples.The insufficiency of neuropsychological assessment tools that arestandardized and being used in our country are mentioned and especially theimportance of developing and standardizing these tools for children have beendiscussed.