Zihinsel güçleri ve yeterlilikleri gözlem yoluyla keşfetme testinin uzamsal-analitik boyutunun a-2 ve 3-5 formlarının geçerlik ve güvenilirlik çalışmaları
Reliability and validity of A-2 and 3-5 forms of spatial analytical partof discovering intellectual strengths and capabilities through observation while allowing for varied ethnic responses-discover
- Tez No: 219092
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT DAVASLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üstün Zekâlı ve Yetenekli Çocuklar, Uzamsal AnalitikZekâ, Mantıksal-Matematiksel Zekâ, Problem Çözme Becerisi, Gifted and Talented Children, Spatial- Analytical Intelligence, Logical-Mathematical Intelligence, Problem Solving Ability
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Üstün Zekalıların Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Zihinsel Güçleri ve Yeterlilikleri GözlemYoluyla Keşfetme Testi'nin, Uzamsal Analitik Zekâ Etkinliği'nin (UAZE) A-2 ve 3-5formlarının geçerlik ve güvenilirlik çalışmalarının yapılmasıdır.Araştırmanın örneklemini; geçerlik çalışması için, T.C. Beyazıt İlköğretimOkulu'nda eğitim gören 50 üstün ve üstünlerle eğitim alan 52 normal öğrenci ile T.C.Reşit Paşa İlköğretim Okulu''nda eğitim gören 60 normal öğrenci oluşturmaktadır.Güvenilirlik çalışması içinse tesadüfî olarak seçilen bir devlet okulundaki 49 öğrenciüzerinden veri toplanmıştır.Araştırmada kullanılan araçlar; Raven'ın Standart Progresif Matrisler (SPM)Testi, DISCOVER-Uzamsal Analitik Zekâ Etkinliği'nin (UAZE) A-2 ve 3-5 formları vearaştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu'dur.Verilerin analizinde, örneklemin demografik özelliklerini belirlemek için?betimsel analizler? ve ?frekanslar? hesaplanmıştır. DISCOVER UAZE'ninpsikometrik özelliklerini belirlemek amacıyla, farklı ölçümler arasındaki ilişkilerinbelirlenmesi için Pearson ve Spearman Rho korelasyon analizleri, gruplar arasıfarkların belirlenmesi içinse tek yönlü ANOVA, Kruskall Wallis H testi ve Mann ?Whitney U testi kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda, DISCOVER-UAZE'nin 3-5 formunun sayfa sayısıve üstünlük derecesi değişkenleri güvenilir çıkmışlardır. Ayrıca zekâ düzeyine,aldıkları eğitim türüne ve sınıf düzeyine göre oluşturulmuş grupların bazılarıarasında, DISCOVER-UAZE'nin değişik değişkenleri için anlamlı farklılıklarbelirlenmiştir. Son olarak DISCOVER UAZE'nin değişkenlerinin bir kısmı SPM ileilişkili çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the validity and the reliabilityof A-2 and 3-5 forms of DISCOVER (Discovering Intellectual Strenghts andCapabilities Through Observation While Allowing for Varied Ethnic Responses-DISCOVER) Spatial Analytical Intelligence Activity (SAIA).For validity the subjects were 50 gifted and 52 average students attending adifferentiated program at Beyazit Primary School and 60 average students attendinga regular program at Büyük Reşitpaşa Primary School. For reliability the subjectswere 49 students attending a regular school which was randomly selected.The students were administered the SAIA of DISCOVER Assessment, theRaven?s Standard Progressive Matrices Test and the Inquiry Form.Descriptive and frequency analyses were used to identify the demographiccharacteristics of the participants. In order to identify psychometric characteristics ofDISCOVER SAIA, Pearson and Spearman Rho correlation analyses were used indetermining relations between different measurements; one way ANOVA, KruskallWallis H and Mann ? Whithney U test were used in determining the differencesbetween the groups.The study showed that the number of pages and the degree of giftedness ofDISCOVER-SAIA?s 3-5 form were found to be reliable. Besides, there weresignificant differences between some of the groups which were formed according toIQ, instruction type and grade level. It was also found that there were significantdifferences between some of the variables of the DISCOVER SAA and SPM.