İlköğretimde matematik problemi çözmeyi öğretmede yeni yaklaşımlar
New approaches in the teaching of solving mathematics problems in primary education
- Tez No: 219091
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik öğretimi, problem çözme, problem çözmeöğretimi, öğretmen adaylarının problem çözme becerileri, Teaching Mathematics, Problem solving, Teaching ProblemSolving, Problem solving skills of teacher candidates
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının problem çözme becerileri vekonu hakkındaki düşüncelerinin belirlenmesidir.Araştırmanın örneklemini, İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel EğitimFakültesi'nde okuyan sınıf ve ilköğretim matematik öğretmenliği 1 ve 4. Sınıftaokuyan 155 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada ölçme araçları olarak ?Problem Çözme Becerileri ve StratejileriÖlçeği?, ?Matematikte Problem Çözme Anketi? ve ?Problem Çözme Etkinlikleri III?kullanılmıştır.Araştırmanın analizi, Pearson Korelesyon Katsayısı Tekniği, İlişkisiz Grup tTesti, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Ki-Kare istatistik tekniklerikullanılarak yapılmıştır. Bütün istatistiksel işlemlerde en az .05 düzeyinde anlamlılıkaranmıştır.Araştırma sonucunda, Polya'nın 4 aşamalı problem çözme süreci dikkatealınarak uygulanan ?Problem Çözme Becerileri ve Stratejileri Ölçeği? altbasamaklarından en yüksek puan ortalamasını `problemi anlama' basamağında, endüşük puan ortalamasını ise `çözümün değerlendirilmesi' basamağında gösterdiklerigörülmüştür. Öğretmen adayları aritmetik probleminden, geometri problemine göredaha yüksek puan almışlardır. ?Problem Çözme Etkinlikleri I-II? altbasamaklarından bazıları arasında anlamlı ilişkiye rastlanırken, bazı alt basamaklararasında ise anlamlı ilişkiler görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this research is to determine thoughts of the teacher candidates aboutproblem solving skills and of this subject.155 students of Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi from Department ofPrimary Education and Mathematics, grade 1 and 4 are used as sampling group of theresearchAs measuring tools ?Problem Solving and Strategies Scale?, ?ProblemSolving in Mathematics Survey? and ?Problem Solving Activities I-II? are used.Analyses of the research are done using Pearson correlation coefficient,unrelated groups T test, one way variance analysis (ANOVA) and Chi-Squarestatistics techniques. In all the statistical operations at least .05 level of significanceis searched.At the end of the research, it has been determined that in the ?ProblemSolving Skills and Strategies Scale? that is applied taking into consideration Polya?s4 level problem solving process, teacher candidates get highest mark average at`understanding problem? level, whereas they get lowest average mark at ?evaluatingsolution? level. They get higher marks from arithmetic problems than geometricalproblems. Significance has been observed in some lower levels of ?Problem SolvingActivities I-II? while, there is no significance at some lower levels.