Neolitik çağ çatalhöyük kültür unsurlarının çağdaş Türk seramik sanatına etkileri
The infuences of neolithic period cultural elements in chatalhüyük on modern Turkish ceramics
- Tez No: 219165
- Danışmanlar: PROF. MEZAHİR AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Neolithic period, Chatalhuyuk, Cultural elements, Ceramics application, Raku baking
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tez çalışmasında amaç; Neolitik dönemin önemli merkezlerinden birisi olan Çatalhöyük'ün kültür unsurlarının incelenmesi ve Türk seramik sanatına etkilerinin araştırılması olmuştur. Ayrıca araştırma bilimsel ve sanatsal kaynaklarla desteklenerek yazılı ve fotoğraflı bir şekilde sunulmaktadır.Bu amaçtan yola çıkılarak Çatalhöyük'te ortaya çıkarılan tüm veriler incelenmiş ancak seramiğe uygulana bilecek kısmı ele alınıp değerlendirilmiştir. Seramik tekniklerinden faydalanılarak konuyla örtüşecek bir uygulama seçilmiş, belirlenen konunun Çatalhöyük kültür etkilerini taşımasına ve seramiğe uygulana bilirliğine dikkat edilmiştir.Çalışmanın uygulama aşamasında seramik teknolojisinin bazı teknikleri ve yöntemleri kullanılarak konuyla bağlantılı bir yön belirlenip bu doğrultuda özgün sanat çalışmaları gerçekleştirilmiştir.Anahtar kelimeler; Neolitik dönem, Çatalhöyük, Kültür unsurları, Seramik uygulama, Raku pişirimi.
Özet (Çeviri)
The goal with this study is to examine the cultural elements in Chatalhuyuk, one of the major centers of the Neolithic period and their influences on Turkish art of ceramics. This study is also supplemented with scientific and artistic sources in a written and photographic form.With this in scope, all the data revealed in Chatalhuyuk have been studied, yet only the section that can be applied to ceramics has been analyzed and evaluated. An application that will comply with the subject has been chosen by means of ceramics techniques. Special attention has been paid to the fact that the subject under survey shows the cultural influences of Chatalhuyuk and that it can be applied to ceramics.A direction related to the study was specified at the application stage of the study with the use of certain techniques and methods of ceramics technology, and the study was carried out in this direction, and authentic studies of art was conducted.