Çoklu zekâ kuramına dayalı olarak gerçekleştirilen proje tabanlı öğrenmenin öğrencilerin 7. sınıf sosyal bilgiler dersindeki tutum ve erişilerine etkisi
Based on the theory of multiple intelligences, the effects of project based learning on attitudes and achievement of students 7th grade in social studies lesson.
- Tez No: 219195
- Danışmanlar: DR. ABDULLAH SÜRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: The Theory of Multiple Intelligences, Project Based Learning, Social Studies Lessons, Academic Achievement, Attitude
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada, Sosyal Bilgiler dersinde çoklu zekâ kuramına dayalı olarak gerçekleştirilen proje tabanlı öğrenmenin öğrencilerin sosyal bilgiler dersindeki tutum ve erişilerine etkisi incelenmiştir. Araştırma kontrol gruplu deneysel desenine uygun olarak yapılmıştır. 7. sınıf öğrencilerinden bir deney ve bir kontrol grubu olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Deney grubu ?Sosyal Bilgiler? dersini Çoklu Zeka Kuramına dayalı olarak Proje Tabanlı Öğrenme yöntemine göre alırken, kontrol grubuna ise geleneksel yönteme devam edilmiştir.Araştırma verilerinin toplanmasında Sosyal Bilgiler dersine yönelik ?Akademik Erişi Testi? ve ?Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeği? kullanılmıştır.Araştırmacı tarafından dört şubeden oluşan yedinci sınıflar arasında tesadüfi seçilen A ve B şubelerinde 7A şubesi deney, 7B şubesi kontrol grubu yapılmıştır. Öğrencilerle çalışmaya başlanmadan o iki şubenin sosyal bilgiler dersine giren branş öğretmeni Çoklu zeka Kuramı ve Proje Tabanlı Öğrenme konusunda bilgilendirilmiştir. Daha sonra deney grubundaki öğrenciler bu iki konuda bilgilendirilmişlerdir. Öğrenciler Sosyal Bilgiler ders öğretmeni tarafından öğrencilerin derse katılım ve yazılılarda gösterdikleri performansları göz önünde bulundurularak homojen olarak 5 gruba ayrılmıştır. Belirlenen konular ders kitabındaki sıraya göre gruplara eşit miktarda dağıtılmıştır. Nasıl çalışma yapacakları konusunda dersler başlamadan seminerler yapılmış, uygulamayı nasıl yapacakları konusunda farklı konulardan etkinlikler gösterilmiştir. Uygulamaya başlamadan önce deney ve kontrol grubuna Akademik Erişi Testi ve Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeği öntest olarak uygulanmıştır.Deney grubundaki öğrenciler Çoklu Zeka Kuramına Dayalı Proje Tabanlı Öğrenme yaklaşımına göre çalışmalarını tamamlayıp ders saatinde sınıfta veya ilgili yerlerde arkadaşlarıyla sunum, etkinlik, drama, gezi-gözlem, resim, şiir, yap-boz, bulmaca vb uygulamalarla paylaşmışlardır. Kontrol grubunda ise ders öğretmeni konuları kendisi anlatmıştır. Uygulamanın bitiminde yine deney ve kontrol gruplarına öntest olarak uygulanan, Akademik Erişi Testi ve Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeği son test olarak uygulanmıştır.Deney ve kontrol grubunun öntest ve son test puanlarının ortalaması arasında bağımsız gruplar için ?t? testi analizi yapılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgular çerçevesinde aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. Çoklu Zekâ Kuramına dayalı olarak gerçekleştirilen Proje Tabanlı Öğrenmenin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin başarılarının arttığı,Kontrol grubundaki öğrencilerin sosyal bilgiler dersindeki erişilerine ilişkin sontest puanlarının ortalaması, öntest puanlarının ortalamasından anlamlı düzeyde yüksek bulunduğu,Çoklu Zekâ Kuramına dayalı olarak gerçekleştirilen Proje Tabanlı Öğrenme yaklaşımının uygulandığı deney grubu öğrencilerinin derse karşı tutumlarının olumlu yönde değiştiği,Geleneksel öğrenme yaklaşımının uygulandığı kontrol grubundaki öğrencilerin sosyal bilgiler dersine yönelik tutumlarında anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, being based on the theory of multiple intelligences, the effects of Project based learning on attitudes and achievement of students where examined in social students lesson.This research was planned in accordance with the pretest-ultimate test and control group design and it was done or on experiment.In this research two groups, one as an experiment and the other as a control group were formed. While the experiment group was learning according to project based learning depending on the theory of multiple intelligences, the control group learnt according to traditional methods.As data gathering the academic achievement test and the scale of attitude for social studies lesson were used.In this research, among four 7 grade classes two of them, 7/A as experiment group and 7/B as control group were chosen randomly. Before this study the Social Studies teachers of both groups were informed about the theory of multiple intelligences and project based learning and then the students were informed about these too.The students were separated into 5 homogenous groups according to their performance in their subjects and written exams. The Stated topics according to the order in the course book were handled equally. Before the lessons started they were informed via seminars and some other activities. Before fulfilling the task, both experiment and control groups were given the academic achievement test and the scale of attitudes tests as pretest.The students in the experiment group shared their studies which they did according to project based on the theory of multiple intelligences with their friends via presentations, activities, dramas, excursion-observation, paintings, poems, puzzles, crosswords etc. But the teacher of control group taught the subject himself, according the traditional methods. In the end, the academic achievement test and the scale of attitudes test for social studies which was given as a pretest was given as an ultimate test.Between the average points of experiment and control groups?pretest and ultimate tests, t test analysis was applied for independent groups.The results of this study were found as follows:Success of the students of the experiment group increased.A meaningful difference was stated between the average points of the ultimate test and pretest. Ultimate test results were significantly high.The attitudes of the students of the experiment group to their lesson that were approached according to project based learning based on the theory of multiple intelligences changed positively.