Durgun elektrik konusunda çoklu zeka kuramına dayalı olarak geliştirilen öğretim etkinliklerinin öğrencilerin fen konularına karşı tutumlarına ve başarılarına etkisi
The effect of educational activities which are imporoved based on multiple intelligence theory that is about static electricity to students' perceiving science subject and achievement
- Tez No: 161264
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ZEKİ SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, Fen Öğretimi, Öğrenci Başarısı, Multiple Untelligence Theory, Science Education, Students Achievement
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
VII SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Durgun Elektrik Konusunda Çoklu Zeka Kuramına Dayalı Olarak Geliştirilen Öğretim Etkinliklerinin Öğrencilerin Fen Konularına Karşı Tutumlarına ve Başarılarına Etkisi Tezin Yazarı: Özkan Altın Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ahmet Zeki Saka Kabul Tarihi: 5 Temmuz 2005 Sayfa Sayısı: VE (ön kısım) + 81 (tez) +121 (ekler) Anabilimdalı: Eğitim Bilimleri Bilimdalı: Eğitim Programlan ve Öğretimi Öğrencilerin ilgi alanları, öğrenme türleri, gelişim evreleri, yetenek düzeylerinin farklı olması öğrencilerin zeka çeşidine yönelik fen öğretiminin yapılmasını gerektirmektedir. Bu araştırmanın amacı; Çoklu Zeka Kuramına (ÇZK) göre geliştirilen öğretim etkinliklerinin, öğrencilerin fen konularına karşı tutumlarına ve başarılarına etkisini belirlemektir. Araştırmanın kapsamında, ilköğretim altıncı sınıf fen bilgisi dersi ünitelerinden, elektrik ünitesinin“Durgun Elektrik”konusu ele alınmıştır. 2004-2005 Eğitim-öğretim güz yarıyılında, Teşvikiye Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nun 6 A ve 6B şubelerinden, basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile 30' ar kişilik deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Deney grubunda ÇZK'ya göre, kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemine göre uygulama yürütülmüştür. ÇZK'nın etkisini geleneksel öğretim yöntemi ile karşılaştırmak için, yan deneysel yöntem kapsamında öntest-sontest kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Bu araştırmada gruplara, konu öncesi öntest, konu sonrası sontest ve öğrencilerin bilgilerinin kalıcılığını belirlemek için her iki gruba çalışma bittikten bir ay sonra Kalıcılık Testi (KT) uygulanmıştır. ÇZK'nın, öğrencilerin fen konularına karşı tutumlarını, bilimi öğrenme yollan ve bilimi algılamaları üzerine etkisini belirlemek için çalışmanın öncesinde ve sonrasında Tutum ve Algılama Anketi (TAA) uygulanmıştır. Araştırmada ölçme aracı olarak geliştirilen Ön Bilgi Testi'nin (ÖBT) güvenirliği 0.85 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 11.00 paket programı ile İlişkili İki Grup Arası ve Bağımsız Gruplar Arası t testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada, grupların tutum algılama anketi, basan testi ve kalıcılık testi puanlarına dayalı olarak, ÇZK'ya göre öğretimin yürütüldüğü deney grubunun lehine anlamlı bir farklılık belirlenmiştir. Araştırma kapsamında fen öğretiminde, ÇZK'ya göre geliştirilen öğretim etkinliklerinin uygulandığı deney grubunun klasik yönteme göre öğretim gören kontrol grubundan daha başarılı olduğu sonucuna varılmıştır.. Araştırma, ÇZK'ya dayalı öğretim uygulayan öğretmenlere, MEB yetkililerine ve araştırmacılara yönelik önerilerle sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VIII Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis: The Effect of Educational Activities Which are Improved Based on Multiple Intelligence Theory that is about Static Electricity to Students' Perceiving Science Subject and Achievement Author: Özkan Altın Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ahmet Zeki Saka Date: 5 July 2005 Nu. of pages: VII (pre text) + 81 (main body) + 121 (appendices) Department: Science of Education Subfield: Programs of Education and Instruction Science education needs to be done towards students' intelligence types because students' interets fields, learning types, maturing phases and capacity levels are different. The aim of this research is to find out the effects of education activities', which are developed based on Multiple Intelligence Theory (MIT), to students'achievement and permanence of the knowledge they learn. In this research, static electricity has been taken up between the topics of science lesson which is taught to sixth grade students in elementary education. In the first term of 2004-2005 Education and Instruction year, in Teşvikiye Cumhuriyet Elementary Education School 30 students, whose pretest points averages were equal, has been determined as experimental and control group while the experimental group was educated according to MIT, the control group was educated according to traditional teaching method where teacher is active in teaching and the students are passive in listening. Pretest and posttest were carried out to compare the effectt of MIT with traditional education methods. In this research, before teaching pretest and after teaching finaltest were implemented. To find out the permanence of students' knowledge“Parmanent Test”were implemented one month after finishing studies. Before and after research attitude perceive polls were implemented to find out the effects of MIT's on students, their methods of learning science and perceiving science. In the research, reliability of pre test which was improved as evaluation means was counted 0.85. Datum have been analysised by using paired sample t test and independent sample t test in SPSS 1 1.00. In the research, groups' Attitude and Perceiving Polls, based Achivement and Permanence Test points, a meaningful difference has been determined to control group advantage that has educated according to MIT. During research, in science education, experimental group, that was educated according to MIT, was much more successful compared to control group educated according to classical method. In the research, some advices has been given to teachers who are interested in MIT, researcher and education administrator.